Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.08.2012

Arta îi face pe oameni mai buni

Vreţi ca urmaşii dumneavoastră să fie altruişti, toleranţi şi deschişi la minte? Dacă răspunsul e afirmativ, expuneţi-i mediului artistic.

Cercetătorii de la University of Illinois din Chicago susţin că persoanele care sunt active în mediul artistic – chiar şi cele care îi văd pe alţii angajaţi în domeniul artelor – aduc o contribuţie mai mare societăţii decât cei care nu sunt implicaţi.

Responsabila studiului actual, Kelly LeRoux, profesor asistent la departamentul de Administraţie Publică al University of Illinois, şi-a extras datele din studiul social naţional din 1972, la care a participat un eşantion format din 2.765 adulţi selecţionaţi aleatoriu, comparând cu datele din 2002. Cercetătorii au măsurat gradul de participare în asociaţiile vecine, bisericile şi organizaţiile religioase, organizaţiile şi frăţiile civice, grupurile sportive, organizaţiile caritabile, partidele politice, asociaţiile profesionale şi sindicale.

Continuare…

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Articole
Comenteaza!

  15.08.2012

Artă letală

Luke Jerram este autorul care crează o artă “letală”. De-a lungul istoriei, subiecţii săi au produs omenirii durere şi suferinţă, pentru că sunt infecţioşi, rezistenţi şi se află peste tot.

Luke Jerram

Continuare…

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Articole
Comenteaza!

  13.08.2012

Vremea când la Jocurile Olimpice se organiza şi o competiţie artistică

Cândva se putea câştiga la Olimpiadă o medalie pentru o lucrare artistică, plecând acasă cu un suvenir valoros atârnat de gât pentru sculptura ce reprezenta un luptător grec sau pentru pictura ce înfăţişa o acuarelă cu echipajele de canotori care vâsleau în zori de zi.

Pierre de Coubertin, fondatorul CIO, a visat să îmbine arta cu sportul şi astfel, la ediţiile dintre 1912 şi 1948, artiştii au primit medalii de aur, argint şi bronz la categoriile arhitectură, pictură, sculptură, literatură şi muzică. Lucrărilor li se cerea „să releve o relaţie clară cu conceptul olimpic”.
Artiştilor profesionişti li se interzicea să participe la competiţie, aşa că cei mai cunoscuţi câştigători sunt arhitectul american Charles Downing Lay şi litograful Joseph Webster Golinkin. Detaliile legate de aceste competiţii au fost date uitării de-a lungul timpului din lipsa de atenţie cu care a fost tratată secţiunea artistică a Jocurilor Olimpice.

Continuare…

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Articole
Comenteaza!

  24.07.2012

Art of the Olympians

O colecţie unică de lucrări de artă realizată de sportivi participanţi la Jocurile Olimpice a călătorit din Florida la Londra. Totul a început cu un bărbat care aruncă un disc într-o grămadă de vopsea udă pentru a împroşca linii pe o pânză. Nu e orice aruncător de disc, ci cvadruplul campion olimpic Al Oerter, care s-a stabilit în Fort Myers, pe coasta de sud-vest a Floridei, şi s-a apucat de artă. În 2005 i s-a oferit un spaţiu într-o galerie pentru a-şi expune picturile sale de „impact” pentru care folosea acrilic, gips şi culori generoase. Imediat le-a propus altor şase campioni olimpici să expună alături de el.

Şi astfel, astăzi, în inima istoricului River District, există galeria Art of the Olympians, într-un fost atelier zugrăvit în alb, cu două etaje ce stau ca mărturie a viziunii lui Al Oerter. Punctul său de plecare l-au constituit Jocurile Olimpice Antice, în care competitorilor li se cerea să posede nu doar agilitate şi forţă extraordinare, ci şi să înţeleagă şi să cultive artele şi, călăuzit de exemplu, să ajute la naşterea unor cetăţeni responsabili şi bogaţi spiritual.

Continuare…

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Articole
Comenteaza!

  1.09.2010

Otopenii faţă cu Zborul lui Brâncuşi

La sfârşitul lunii noiembrie 2001, în cadrul emisiunii “Brâncuşiana”, pe postul de radio România-Cultural, am atras atenţia opiniei publice asupra deciziei conducerii aeroportului interniaţional
Otopeni, de a dărui acestuia numele de… Constantin Brâncuşi! O asemenea decizie poate fi înţeleasă ca o blasfemie şi ca o încercare de batjocorire a mesajului brâncuşian! Evident, este vorba de un act în care crasa ignoranţă, a factorilor de decizie, se îmbracă în candorile şi ingenuităţile ageamiilor, absolvindu-i de orice intenţie! Numai că având în vedere implicaţiile unui asemenea act, este absolut de neînţeles tăcerea criticii… de specialitate! Nu cumva dansurile acana, a la “Domnişoara Hus”, când pentru a-l sărbători pe C. Brâncuşi şi la el în ţară (lucru care s-a întâmplat şi se întâmplă, în continuare, numai la iniţiativa… UNESCO), cei ce l-au declarat de precursor al constructorilor de rachete îşi primesc, în cazul de mai sus, dobânda meritată la neroziile enunţate cândva, iar acum nu au curajul să recunoască eroarea comisă?

Am rugat conducerea aeroportului să caute adevăraţii precursori ai aviaţiei, undeva, prin secolul XVII, dacă nu şi mai înainte. Să-i aibă în vedere pe Ţiolkovschi, Jules Verne ori pe Traian Vuia, H. Coandă, A. Vlaicu etc. şi să nu-i tulbure memoria artistului, a cărui declaraţie privitoare la fericirea zborului a avut multe în vedere, dar sub nicio formă zborul mecanic!

Continuare…

Publicat de Costache Ariton
in categoriile Articole, Sculptura
Comenteaza!

pagina urmatoare

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com