Muzeul Naţional de Artă al României şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti organizează miercuri, 28 mai 2014, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei “De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948″, deschisă la parterul Galeriei Naţionale. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Publicul poate vizita expoziţia între 29 mai şi 28 septembrie 2014.
Stilul Manuelin este un stil dominant în arhitectura şi sculptura decorativă din Portugalia, apărut către sfârşitul secolului al XV-lea, şi care şi-a atins apogeul în timpul domniei lui Manuel I cel Fericit (1495-1521). Sinteză dintre goticul târziu şi Renaştere, este caracterizat prin coloane în torsadă, ca şi prin bogăţia sculpturii ornamentale, plasată pe structuri gotice şi marcată de elemente romanice, maure şi orientale (exemplu, Mânăstirea din Belem). Principal meşter al stilului manuelin a fost Joao de Castilho (Juan de Castillo).
Cunoscutul artist plastic american de origine română Sasha Meret prezintă vineri, 14 februarie 2014, în galeria de artă de la Institutul Cultural Român din New York, o parte dintre cele mai importante lucrări realizate în perioada 2012-2013. Intitulată „Domestic Ceremonial Artifacts from the Lower Hudson Valley” / „Obiecte ceremoniale din valea de jos a râului Hudson”, expoziția cuprinde lucrări de sculptură şi asamblaje realizate în metal, plastic şi lemn. La vernisajul expoziției participă Tod Thilleman (scriitor, critic de artă, editor), Allan Graubard (scriitor, critic de artă) şi Doina Uricariu (director ICR New York).
Trepanul (trepanum în latină) este o unealtă de oţel, cu muchii ascuţite, de forma unui sfredel, folosită de sculptori pentru perforări adânci în piatră, marmură sau alte materiale dure.