Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.05.2014

De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase

Muzeul Naţional de Artă al României şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti organizează miercuri, 28 mai 2014, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei “De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948″, deschisă la parterul Galeriei Naţionale. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Publicul poate vizita expoziţia între 29 mai şi 28 septembrie 2014.



Expoziţia este prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi reuneşte foşti profesori şi elevi prin lucrări ce provin din colecţiile secţiei de Artă Românească Modernă şi ale Cabinetului de Desene şi Gravuri din Muzeul Naţional de Artă al României şi din colecţia Muzeului Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Curatoarele expoziţiei sunt conf. univ. dr. Ioana Beldiman şi muzeograf Nadia Fîciu-Ioan, alături de specialişti – conservatori şi restauratori – din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

Şcoala Naţională de Belle-Arte a fost fondată în iunie 1864, graţie eforturilor pictorilor Theodor Aman, devenit primul său director, şi Gheorghe Tattarescu. Clasată iniţial în rândul şcolilor secundare, instituţia a dobândit recunoaşterea statutului său universitar în anul 1931. De-a lungul timpului, rectori au fost mari artişti cu har pedagogic, printre care George Demetrescu Mirea, Camil Ressu, Eustaţiu Stoenescu, Jean Al. Steriadi, Alexandru Ciucurencu.

Expoziţia include peste 200 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care unele expuse în premieră. Selecţia este reprezentativă pentru aproape 150 de ani din istoria Şcolii Naţionale de Belle-Arte, ilustrând parcursul învăţământului artistic românesc de înalt nivel si evolutia artei modern romanesti.

Scenografia expoziţiei îşi propune la rândul ei să poarte publicul într-o călătorie în timp, în ambianţa vechilor ateliere de pictură, sculptură, gravură ale Şcolii, recompusă prin piese de epocă - mobilier specific, recuzită, desene.

În cadrul vernisajului vor fi lansate timbrul aniversar editat de Romfilatelia şi un amplu catalog, care prezintă lucrarile selectate şi conturează personalitatea artiştilor prezenţi în expoziţie.

Evenimentul va fi precedat în cursul dimineţii, de la ora 11:00, de un Senat Festiv al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, la care vor participa personalităţi ale scenei artistice şi culturale, foşti şi actuali profesori şi studenţi ai universităţii. În cadrul Senatului Festiv va fi lansată medalia aniversară UNARTE 150 de ani, realizată de Banca Naţională a României special pentru eveniment.

Evenimentele fac parte din suita de manifestări ce marchează, pe întreg parcursul anului, 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com