Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.04.2009

Ion Mincu. Desene şi proiecte de arhitectură

Începând cu data de 15 aprilie 2009, Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară “Ion Mincu. Desene și proiecte de arhitectură”, deschisă publicului până la finele lunii octombrie în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, în sălile dedicate expunerii de arte grafice. Organizatoarea expoziției este Elena Olariu, specialist al Muzeului Național de Artă al României.

Cladiri romane 1878-1884

Expoziţia “Ion Mincu. Desene și proiecte de arhitectură” este o premieră absolută, întrucât treizeci şi cinci de proiecte şi desene, la care se adaugă trei carnete de schiţe ale marelui arhitect, sunt expuse pentru prima dată într-un muzeu. Lucrările fac parte dintr-o nouă colecţie dedicată desenelor de arhitectură din cadrul Cabinetului de Desene şi Gravuri, inţiată în anul 2005. Toate schiţele şi proiectele lui Ion Mincu provin din fondul Muzeului Al. Saint-Georges.

Ion Mincu (1852-1912) este creatorul stilului neoromânesc în arhitectură. Sursele sale de inspiraţie au fost arhitectura bisericească bizantină, arhitectura vechilor conace boiereşti şi a caselor ţărăneşti, precum şi pitorescul mahalalelor bucureştene, care păstrau elemente cu influențe orientale.

În expoziție sunt prezentate şase foi de examen cu schiţe de proiecte pe teme date și trei carnete însumând 85 de schițe din perioada studiilor lui Ion Mincu la Şcoala Naţională de Belle Arte din Paris. La acestea se adaugă desene şi acuarele cu peisaje şi vestigii arheologice din timpul călătoriilor sale în Italia, precum și trei schițe pentru proiectul restaurantului cu specific românesc care urma să fie instalat la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1889. Din expunere face parte și unul dintre planurile de faţadă pentru Şcoala Centrală de Fete, cel mai reprezentativ proiect arhitectonic în stil neoromânesc al lui Ion Mincu. Se mai pot vedea, de asemenea, schițe de arhitectură funerară și de mobilier bisericesc realizate de marele arhitect.

Proiect pentru Pavilionul Romaniei. Restaurant cu specific romanesc. Fatada principala

Proiect pentru Pavilionul României. Restaurant cu specific românesc. Faţada principală

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com