Un ceas pentru… Epoca Biedermeier în Ţările Române
Muzeul Naţional de Artă al României organizează sâmbătă, 12 aprilie 2014, de la ora 11:30, o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia “Epoca Biedermeier în Ţările Române (1815-1859)“, deschisă la parterul Galeriei Naţionale. Prezentarea este susţinută de Mariana Vida, specialist în cadrul Secţiei Arte Grafice a muzeului şi organizator al expoziţiei.
Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro până vineri, 11 aprilie 2014, ora 16:00.
Expoziţia cuprinde o selecţie de aproximativ 235 piese de patrimoniu - pictură, grafică (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintărie şi mobilier - din fondul Muzeului Naţional de Artă al României, dintre care o parte prezentate în premieră absolută.
Stilul Biedermeier este un stil internaţional, burghez, care s-a manifestat cu precădere în Germania, Austria, nordul Italiei şi ţările scandinave, în perioada 1815-1848. Expoziţia reflectă impactul acestui curent european asupra artei româneşti, într-o perioadă în care societatea românească trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.
Arta Biedermeier a fost caracterizată în trecut ca fiind simplă, comodă, lipsită de pasiune, un amestec de obiectivitate şi idilism. Istoricii contemporani încearcă astăzi să o prezinte într-o nouă lumină, apreciind interesul acesteia pentru intimism şi scenele de familie, pentru modul în care a coexistat alături de curente precum neoclasicismul sau romantismul.
Expoziţia Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859 poate fi vizitată până pe 27 aprilie 2014.