Galeria de Arta

arta pentru tine

  13.12.2007

Cea mai mare pictură murală

O pictură murală intitulată “Souk al Gomaa” (”Piaţa de vineri”, în traducere), realizată de artistul plastic egiptean Taha al Korany, a intrat în “Guinness Book of World Records” ca fiind cea mai mare lucrare de acest gen din lume. Creaţia are o lungime de 23 de metri şi o înălţime de 140 de centimetri.

Taha al Korany

Artistul a declarat că pictura îi reprezintă pe oamenii simpli şi săraci din diferite părţi ale Egiptului, care vin să cumpere vrute şi nevrute, datorită preţurilor mici de la “piaţa de vineri”, dar care au o bogăţie interioară şi o expresivitate copleşitoare. Acesta a mai adăugat că a fost inspirat de trăsăturile chipurilor şi de felul în care egiptenii se îmbracă, de particularităţile fiecărui personaj din piaţă şi de felul în care interacţionează.

Artistul a lucrat 4-5 ani pentru a-şi fnaliza creaţia. A vizitat piaţa săptămânal şi a realizat schiţe, fotografii şi zeci de ore de înregistrări video. A lucrat cu perseverenţă, dar fără intenţia de a stabili un record. S-a oprit doar pentru că îi era teamă că ar putea începe să se repete în detalii. “Am fost foarte trist când am terminat pictura, deoarece a fost o lucrare artistică amplă. Când am lăsat pensula jos, m-am simţit de parcă aş fi renunţat pentru totdeauna. Nu am fost bucuros că această călătorie s-a terminat şi mi-aş fi dorit să fi durat mai mult”, a spus artistul.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Ma intreb, pistura de pe peretele interior al Ateneului Roman din Bucuresti ce dimensiuni are?

    Comentariu de Costin | 28.05.2019

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com