Galeria de Arta

arta pentru tine

  24.07.2012

Art of the Olympians

O colecţie unică de lucrări de artă realizată de sportivi participanţi la Jocurile Olimpice a călătorit din Florida la Londra. Totul a început cu un bărbat care aruncă un disc într-o grămadă de vopsea udă pentru a împroşca linii pe o pânză. Nu e orice aruncător de disc, ci cvadruplul campion olimpic Al Oerter, care s-a stabilit în Fort Myers, pe coasta de sud-vest a Floridei, şi s-a apucat de artă. În 2005 i s-a oferit un spaţiu într-o galerie pentru a-şi expune picturile sale de „impact” pentru care folosea acrilic, gips şi culori generoase. Imediat le-a propus altor şase campioni olimpici să expună alături de el.

Şi astfel, astăzi, în inima istoricului River District, există galeria Art of the Olympians, într-un fost atelier zugrăvit în alb, cu două etaje ce stau ca mărturie a viziunii lui Al Oerter. Punctul său de plecare l-au constituit Jocurile Olimpice Antice, în care competitorilor li se cerea să posede nu doar agilitate şi forţă extraordinare, ci şi să înţeleagă şi să cultive artele şi, călăuzit de exemplu, să ajute la naşterea unor cetăţeni responsabili şi bogaţi spiritual.

Intrarea galeriei este simplă şi are rolul de a produce o surpriză asupra primului etaj, care este luminat natural prin geamuri mari şi peisaje superbe. Colecţia expusă conţine fotografii, sculpturi şi picturi unice, toate aparţinând foştilor şi actualilor campioni olimpici. În prezent există mai mult de 50 de lucrări şi se intenţionează să se expună cel puţin câte o lucrare a fiecărei ţări participante. Lucrările sunt expuse prin rotaţie aşa încât vizitatorii să aibă şansa să vadă de fiecare dată ceva nou. O parte din exponate au fost trimise la Londra – şi Torbay – pentru a fi prezentate în timpul Olimpiadei, ca urmare a succesului repurtat la Beijing în 2008 şi, doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver.

Întrucât atleţii concurează pe plan internaţional, mare parte a lucrărilor acestora reflectă experienţe individuale din călătorii. Bill Kund, care a participat la proba de ciclism reprezentând SUA, a trăit în patru ţări diferite şi în portofoliul său de fotografie a inclus imagini din Marea Britanie intitulate „Marea cabină telefonică britanică”. Wojciech Zablocki, atlet polonez în proba cu obstacole (garduri), arhitect şi pictor, foloseşte legătura dintre Olimpiadă şi Grecia ca fundal pentru multe din lucrările sale.

Întreţesându-se cu lucrăile atârnate pe pereţii se pot admira soclurile de sine stătătoare cu busturi sculptate aparţinând Emanuelei Pierantozzi, o expertă a judoului italian. Portretul în bronz al lui Marco Pantani, ciclistul italian care a căzut victimă a dependenţei de droguri, este unul dintre punctele de atracţie ale muzeului.

Din nefericire, Al Oerter nu a mai trăit să fie martor al succesului proiectului său – a decedat în 2007 ca urmare a unei îndelungate suferinţe cardiace – iar Cathy, văduva sa, este acum forţa călăuzitare din spatele galeriei. Artistă şi atletă la rândul său, a mărturisit că soţul ei a fost un om tăcut, însă puternic motivat cu o incredibilă etică a muncii. „Nu s-a aşteptat nicidoată de la el vreo performanţă, însă a fost primul atlet care a câştigat consecutiv patru medalii de aur. Cu toate acestea, credea cu adevărat că efortul depus era mai important decât câştigarea trofeelor.”

Această idee este reflectată în interiorul galeriei, unde standardele variază de la piese extrem de originale şi profesionale până la „lucrări în desfăşurare”. Este un muzeu dedicat memoriei Jocurilor Olimpice cu un spaţiu suficient, unde copiii pot învăţa prin intermediul filmelor şi discuţiilor despre importanţa lucrului în echipă şi a dezvoltării personale prin efort individual. Programe comunitare şi educative pentru tineri se desfăşoară la intervale regulate şi în campus, dar şi pe plan internaţional.

Cathy şi membrii comitetului de conducere au fost norocoşi alegându-l ca director executiv pe Bob Beamon, medaliat cu aur la Jocurilor Olimpice din 1968, al cărui record la săritura în lungime a rămas nedoborât timp de aproape 23 de ani. Este în continuare un bărbat înalt şi o figură impozantă, iar acum şi artist grafic ale cărui talente se întind dicolo de hârtie: îşi concepe propriile papioane.

Pentru mai multe informaţii despre această galerie unică, puteţi accesa www.artoftheolympians.org.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Articole
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com