Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.01.2013

Ivan Albright

Ivan Le Lorraine Albright (20 februarie 1897 - 18 noiembrie 1983) a fost un pictor şi artist american realist, renumit în mare parte pentru autoportretele sale, studiile de personaje şi naturile moarte. Printre lucrările tipice ale lui Albright, întunecoase şi misterioase, se află cele mai meticuloase picturi din câte s-au văzut vreodată, deseori cerând ani de zile până să fie finalizate. Draperii din dantelă ori lemn sculptat sunt recreate prin folosirea pensulelor cu un singur fir de păr. Datorită volumului mare de muncă depus, de cele mai multe ori simţul său de posesiune era foarte dezvoltat. Chiar şi în timpul Marii Crize cerea de 30-60 de ori mai mult decât o făceau ceilalţi artişti, astfel lucrările sale rămânând nevândute. Ca să supravieţuiască se baza pe sprijinul tatălui său şi făcea lucrări de tâmplărie. O lucrare de-a sa timpurie, “The Lineman”, a câştigat un premiu şi a apărut pe coperta unei reviste de comerţ, “Electric Light and Power”.


Albright s-a concentrat asupra câtorva teme în majoritatea lucrărilor sale, în special asupra morţii, vieţii, materialul şi spiritualul şi efectele trecerii timpului. A pictat lucrări foarte complexe, iar titlurile sale se potriveau cu complexitatea acestora. Nu boteza niciun tablou până nu-l isprăvea, având mai multe posibilităţi, mai mult poetice decât descriptive, înainte de a se decide asupra uneia. Un astfel de exemplu este “Poor Room” - “There Is No Time”, “No End”, “No Today”, “No Yesterday”, “No Tomorrow”, “Only the Forever” şi “Forever and Forever without End (The Window)”, ultimele două cuvinte descriind, de fapt, pictura. O altă lucrare, “And Man Created God In His Own Image”, a fost numită “God Created Man in His Own Image” când a fost expusă în sud.

Una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, care i-a luat 10 ani până a fost terminată, a fost intitulată “That Which I Should Have Done I Did Not Do (The Door)”, câştigând în 1941 premii importante la trei expoziţii valoroase din New York City, Chicago şi Philadelphia. Premiul de la Metropolitan Museum of Art din New York i-a adus 3500 de dolari şi un loc în colecţia permanentă, însă nu a vrut să se despartă de lucrare fără 125000 dolari, Albright a primit medalia pentru locul I şi şi-a păstrat lucrarea. Albright a fost ales în National Academy of Design în 1942.

În 1943 a fost delegat să creeze titlul pentru filmul lui Albert Lewin, adaptare după romanul “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde. Ilustrările sale realiste, însă exagerate, ale decadenţei şi corupţiei îl făceau foarte potrivit pentru realizarea unui asemenea proiect. Fratele său a fost ales să facă pictura originală nealterată a lui Gray, însă ceea ce s-a folosit în film a aparţinut lui Henrique Medina. Ivan a făcut schimbările în pictură în timpul filmului. Pictura originală se află în prezent la Art Institute din Chicago.

Albright a fost un artist prolific de-a lungul vieţii sale, lucrând ca pictor şi gravor, dar şi ca tipograf. Îşi realiza propriile picturi şi lucrări în cărbune şi îşi sculpta ramele elaborate. Era un pedant al detaliului, creându-şi cadre elaborate înainte de a începe să lucreze. Era obsedat de lumină până într-atât încât şi-a zugrăvit studioul în negru şi se îmbrăca în negru ca să evite orice urmă de strălucire.

Mai târziu, Albright s-a mutat în Woodstock, Vermont. Şi-a vizitat ultima oară oraşul natal Warrenville, Illinois în 1978. Oraşul a adoptat o zi Ivan Albright, onorându-l cu o zi întreagă de festivităţi. Bigoraful lui Albright, Michael Croydon, a fost însărcinat să prezinte cartea nou publicată şi bogat ilustrată intitulată “Ivan Albright”.

În pofida faptului că a călătorit mult prin lume, nicidoată nu a încetat să creeze. Albright a realizat peste 20 de autoportrete în ultimii trei ani din viaţă, chiar şi pe patul de moarte, pe ultimele desenându-le după un accident vascular. A murit în 1983.

La cea de-a 100 aniversare de la naşterea lui Albright, pe 20 februarie 1997, Art Institute din Chicago a deschis o expoziţie cu cele mai importante lucrări ale sale. “Appears the Man”, o fotografie a lui Ivan Albright şi a celor mai renumite lucrări ale sale, dar şi “The Picture of Dorian Gray”, pot fi găsite în Warrenville Gallery din primăria oraşului Warrenville, Illinois.

Colecţia “Ivan Albright”, cu materiale de arhivă, găzduită de Ryerson & Burnham Libraries de la Art Institute din Chicago, conţine fotografii, tăieturi din ziare, schiţe, caiete, un film şi alte materiale document ale vieţii sale private şi artistice.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com