Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.07.2012

Secretele unui maestru falsificator

Un artist talentat care şi-a folosit talentul său excepţional pentru a se îmbogăţi falsificând lucrări de artă îşi va face cunoscute toate secretele într-o carte cu caracter confesiv. Ken Perenyi va dezvălui în memoriile sale „Caveat Emptor: The Secret Life of an American Art Forger” modul în care îi păcălea pe comercianţii, pe colecţionarii şi pe agenţii de licitaţii, făcându-i să creadă că picturile sale erau lucrări rare ale vechilor maeştrii.

Timp de patru decenii, Perenyi, în vârstă de 63 de ani, care a locuit în Londra timp de 30 de ani, a câştigat până la 100.000 dolari pe o lucrare, pretinzând că picturile sale aparţineau unor artişti cunoscuţi, dar nu celebri, relatează Observer.

I-a evitat pe marii maeştri, pentru că erau mult prea bine documentaţi şi ţinuţi sub observaţie, aşa că schimba agenţii de licitaţii şi îi vizita pe comercianţii regionali pretinzând că găsise lucrările în podul casei unei rude ori într-un târg de vechituri.

Printre specialităţile sale s-au aflat tablouri britanice cu tematică sportivă şi navală din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, imitând artişti precum F. Herring şi Thomas Buttersworth.

Se aşteaptă ca memoriile sale, care vor fi publicate luna viitoare, să-i pună într-o postură jenantă pe experţii din Marea Britanie şi SUA care au fost înşelaţi de abilul artist.

Autorul povesteşte cum folosea stampe false, carioci, etichete vechi şi apă sărată ca să obţină rugina. Folosea chiar şi pânză de canava din India şi China, care prezintă defectele pânzei folosite de artiştii din secolul al XIX-lea.

Perenyi, care este un autodidact, a declarat publicaţiei Observer că a încercat să devină un artist cu acte în bună regulă, însă: „De fiecare dată când aveam nevoie de mâncare, fabricam câte un fals şi îl vindeam. Începusem să mă bazez din ce în ce mai mult pe falsuri. În cele din urmă am transformat-o pe deplin într-o carieră. Mă mândresc cu expertiza mea judicioasă. Am început cu cercetări extensive: pânza potrivită, cadrele adecvate înrămate în ramele antice corespunătoare perioadei respective.”

Perenyi s-a aflat în spatele falsului lucrării „Ruby Throats with Apple Blossoms”, presupusă ca aparţinând artistului american, din secolul al XIX-lea, Martin Johnson, care a fost luată drept o „descoperire” majoră şi a fost vândută la valoarea de aproape 100.000 dolari la o licitaţie în New York.

Deşi investigat de FBI, cazul deschis contra lui Perenyi a fost închis în 2003, subiect al limitărilor, ceea ce-i dă libertatea de a-şi publica secretele. Nu i s-a spus niciodată de ce s-a renunţat la cazul său, însă acesta crede că lumea artistică ar fi dornică să împiedice expunerea faţă de falsificatorii în serie.

Editorul Pegasus Books a declarat că mărturia lui Perenyi va fi „cu siguranţă o bombă nedezamorsată pentru casele de licitaţii şi galeriile de artă mondiale.”

În prezent, Perenyi deţine un studio în Maderia Beach, statul Florida.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com