Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.06.2014

Delesio Antonio Berni

Delesio Antonio Berni (14 mai 1905 - 13 octombrie 1981) a fost un artist figurativ, născut în Rosario, provincia Santa Fe, Argentina, activând ca pictor, ilustrator şi gravor. Tatăl său, Napoleón Berni, era croitor, un imigrant italian. Mama, Margarita Picco, argentiniană, fiica unor italieni stabiliţi în Roldán, un oraş din apropiere.
Până în 1930 Berni a fost căsătorit şi a avut o fiică. Şocat de vestea loviturii de stat din Buenos Aires, s-a decis să se întoarcă şi să se stabilească la ţară, apoi în Rosario, pictând în primăria satului. A organizat o asociaţie de artişti şi studenţi şi a fost pentru scurt timp membru al Partidului Comunist local.

În 1932, şi-a expus lucărrile suprarealiste. A fost prima expoziţie a lucrărilor sale în America Latină, iar publicul nu era obişnuit cu acest stil, aşa că criticii i-au sancţionat arta.

În 1945, Berni a pictat una dintre cele 12 fresce de pe cupola Edifício Pacífico din strada Florida, Buenos Aires. Astăzi clădirea este gazda galeriilor comerciale “Galerías Pacífico”, iar lucrările lui se pot vedea încă după ce le-au mai fost adăugate încă 4 fresce în 1990.

Din 1951 până în 1953, a trăit în Santiago del Estero, o provincie din nord-vestul Argentinei care suferise, şi încă mai era supusă, unei distrugeri ecologice masive, în principal din cauza exploatării intensive a arborelui de quebracho (pentru taninul şi lemnul său dur şi rezistent în timp) de către câţiva proprietari care-şi exploatau lucrătorii. În anii următori, lucrările lui Berni au reflectat această tragedie naturală şi socială. În 1955-1956, a pictat seria de lucrări “Chaco” care zugrăvea situaţai similară din Chaco - a fost expusă la Paris, Berlin, Varşovia, Bucureşti şi Moscova.

În această perioadă a pictat şi peisaje suburbane şi apoi a inventat două personaje care-i vor face lucrările recunoscute în toată lumea: Juanito Laguna şi Ramona Montiel.

O parte din lucrările sale sunt expuse la “Museo Nacional de Bellas Artes” din Buenos Aires.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com