Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.09.2012

Hide & Seek

Vineri, 28 septembrie 2012, Cărtureşti Cluj deschide sezonul evenimentelor de toamnă cu un vernisaj – e vorba, pentru prima dată, de o expoziţie de sculptură. La vernisajul care începe la ora 19:00, publicul are ocazia să-l cunoască pe autor, Feher Laszlo (Zod). Expoziţia poate fi vizitată până pe 14 noiembrie 2012.

Hide & Seek

Mihai Mateiu povesteşte: „M-am întâlnit cu lucrările lui Zod la Târgu Mureş, în vara asta. Curatoarea expoziţiei, o prietenă, îmi recomandase să trec pe la Mall-ul din centru. Doi artişti împărţeau spaţiul, dar era evident de la prima privire că fiecare set de lucrări era suficient pentru o expoziţie în sine. M-am plimbat printre sculpturile lui Feher, apoi am cerut voie şi le-am făcut poze. Era meşteşug, din acela cum nu prea mai întâlneşti, pus în nişte forme extrem de noi. Parcă aveau ceva de bandă desenată. Cool şi funky, dar fără disperarea de-a fi aşa. La a treia privire mă îndrăgostisem deja de lucrări şi, indirect, de Zod. Am sunat-o pe prietena mea şi am rugat-o să mă ajute să aduc expoziţiile şi la Cluj. Împreună sau, şi mai bine, separat. Din fericire am reuşit. Nu sunt critic şi nu vreau sa vă „descifrez” arta lui Feher Laszlo (Zod). Veniţi să-i vedeţi lucrările, vă vor spune ele tot ce trebuie. Eu zic doar că merită. Şi că, peste câţiva ani, o să ne mândrim că am fost la a doua expoziţie personală a acestui sculptor.”

Feher Laszlo (Zod) spune despre sine: “Totul a început când eram în clasa a doua. Atunci am găsit trei dălţi ale bunicului meu şi m-am apucat să cioplesc. Până la 12 ani am făcut-o ca hobby. Apoi am devenit ucenic la un meşter de dulapuri din Miercurea Ciuc – am lucrat acolo zi de zi, de la el am învăţat bine tehnica cioplirii în lemn, făcând dulapuri în toate stilurile, de la „renaissance” până la „art nouveau”. Tot acolo am avut primul contact cu istoria artei şi, după un timp, am decis că o să fiu sculptor.
A mai fost ceva înainte de toate astea: mama mea a lucrat într-o fabrică de ceramică, unde am întâlnit pentru prima oară lutul. Stăteam mult timp cu ea acolo, făceam forme din lut şi desenam non-stop. Cred că după toate astea nici nu aveam altă alegere decât să fiu sculptor.
După clasa a opta am vrut să merg la liceul de arte din Târgu Mureş, dar am trecut examenul de capacitate abia în toamnă şi am pierdut admiterea. Din cauza asta am ajuns la şcoala de meserii, la secţia turism, şi am devenit ospătar-bucătar. În sfârşit, abia la 18 ani am ajuns la liceul de artă din Odorheiu Secuiesc.
Apoi la facultate în Timisoara, unde am descoperit arta „contemporană”. Până la mijlocul anului 2 am făcut ce aşteptau profesorii de la mine, după gustul lor – la un moment dat însă mi-am dat seama că nu fac nimic nou şi că tot ce făcusem până atunci semăna cu lucrările lor. Când am conştientizat asta, am început să caut altceva. În această perioadă am participat la proiectul Otegtaj - Tree House Village - era un grup internaţional şi pentru prima dată în viaţă mea m-am întâlnit cu oameni din alte ţări. Mi-am dat seama cât de importat e să comunici cu cei din afară, şi nu doar într-un grup mic cum ar fi Ardealul sau secuimea. De atunci am început să urmăresc pe internet şi alţi artişti din lume, din Asia până în America şi, binenţeles, din Europa.
GEHARD DEMETZ, Mauritio Catellan, Dan Webb, Katsura Funakoshi – în mare ei sunt preferaţii mei. Nu vreau să-i copiez. Îmi mai place arta clasică (grecii, romanii, egiptenii), arta populară asiatică şi artele primitive – mai mult din astea mă inspir, dar vreau să aduc totul în zilele noastre. Nu ştiu cât de mult reuşesc să fac artă contenporană, dar asta e direcţia în care vreau să merg. Sunt deschis la orice, încerc să urmăresc tot ce e contemporan în muzică, teatru, pictură, foto, film, practic tot ce e în domeniul artelor. De exemplu îmi place foarte mult dansul contemporan.
Vreau sa rămân independent faţă de politică şi religie, chiar dacă uneori mai intru câte puţin şi pe teritoriul lor.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com