Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.07.2011

Interviu cu Agata Secelean

Agata Secelean este o artistă polivalentă, care a atras atenţia iubitorilor de frumos pe mai multe planuri. Dorind să o cunoaştem mai bine, i-am solicitat şi a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

Agata Secelean

GaleriaDeArta.com: Pentru cei care încă nu vă cunosc, cum v-aţi descrie în câteva cuvinte?

Agata Secelean: Îmi place să mă autodefinesc ca artist vizual pentru că formula asta conţine toate domeniile mele de interes. Aş spune că sunt într-un permanent exerciţiu de echilibristică încercând să alternez viaţa mea de familie şi partea profesională.

GaleriaDeArta.com: Sunteţi o artistă polivalentă: scenografie, pictură, nu în ultimul rând bijuterii. Cum se împacă toate acestea?

Agata Secelean: Lucrez la ele în paralel în măsura în care timpul îmi permite. Nu mi-a plăcut niciodată să mă limitez, să îmi impun să mă ocup doar de o singură direcţie. Până la un moment dat îmi doream să lucrez doar ca scenograf. Însă nu ştiam ce presupune asta pe termen lung. Ca femeie este greu să decizi să îţi petreci viaţa cu rucsacul în spate mergând de la un teatru la altul prin ţară. Asta dacă nu ai norocul să fii angajată ca scenograf la un teatru bun.
Alteori trebuie să las deoparte toate celelalte pentru a mă concentra pe un singur domeniu. Atunci când lucrez scenografia unei piese, nu îmi pot canaliza energia decât în direcţia asta. În rest îmi împart timpul între designul de bijuterii şi lucrările de grafică şi pictură.

GaleriaDeArta.com: Când şi cum a apărut ideea de a realiza bijuterii?

Agata Secelean: Pur şi simplu la un moment dat am început să fac bijuterii pentru mine. Voiam să port ceva mai original. Era în 2007, în perioada în care au început să fie la modă bijuteriile din materiale neconvenţionale, cu un design mai neobişnuit. Prietenele mele m-au încurajat cumpărând apoi bijuterii de la mine. Am început să citesc tot mai multe despre asta şi să experimentez diverse tehnici.

Colonelul şi păsările

GaleriaDeArta.com: Desigur, un artist pune suflet în tot ce face. Totuşi, există o realizare dragă în mod deosebit?

Agata Secelean: Aş alege două: piesa “Colonelul şi păsările” la care am lucrat ca scenograf, în regia lui Alexandru Dabija, la teatrul din Braşov, şi o lucrare de grafică, “Gânduri I”.

Ganduri I

GaleriaDeArta.com: Ce importanţă are internetul pentru un artist în ziua de azi?

Agata Secelean: Mi se pare indispensabil acum. Fără informaţie nu poţi evolua. Pe de o parte, te ţine conectat la tot ce se întâmplă în mediile artistice locale şi din toată lumea. Este o deschidere extraordinară. Pe de altă parte, te poate bulversa şi absorbi. Eşti bombardat cu foarte multă informaţie care te poate debusola dacă nu ştii să o limitezi.

GaleriaDeArta.com: Pe lângă propria activitate artistică, ce pasiuni îşi mai găsesc loc?

Agata Secelean: Călătoriile (cu cât mai departe, cu atât mai bine), cititul romanelor şi filmele.

GaleriaDeArta.com: În prezent, aveţi deschisă expoziţia personală „În cochilie” la Galeria de artă „Europe” din Braşov. Ce proiecte mai aveţi în vedere pentru perioada următoare?

Agata Secelean: Prima cred că va fi o nouă colecţie de bijuterii. În ultimile luni, odată cu pregătirea expoziţiei, am neglijat partea asta şi nu am mai creat modele noi. Şi îmi doresc să pun în practică o dorinţă mai veche de a începe o serie de lucrări inspirate din mitologia românească, care mi se pare fascinantă. Este un moment în care ceea ce ţine de tradiţiile româneşti autentice este ţinut în umbră şi pentru mine asta este un motiv în plus să încerc să ma apropii de tema asta.

Puteţi afla mai multe informaţii de pe site-ul artistei: www.agatart.ro.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Interviuri
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Multumesc mult!

    Comentariu de Agata Secelean | 14.07.2011

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com