Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.09.2008

Metamorfoze

Efemeritatea stării din teatru ar putea fi prelungită de o fotografie. E răspunsul Valentinei Sarosi, membră a grupului f:5,6, după o experienţă scurtă, dar într-ajuns de pregnantă, în unul din teatrele Timişoarei. Nu s-a gândit la riscul căderii în dizgraţia vreunui artist sau a altuia printr-o fotografie ce nu idolatrizează actorul, ci-l umanizează, în schimb a căutat cele mai bune expresii, mimici, gesturi “care să coincidă cu caracterul personajului”. “Metamorfoze” e titlul sub care şi-a adunat fotografiile sale de teatru, într-o expoziţie găzduită de Cărtureştiul din mall, Str. Demetriade nr. 1, Timişoara, între 5-29 septembrie. Vernisajul va avea loc vineri, 5 septembrie 2008, de la ora 18:00.

Valentina Sarosi consideră că pozele sale din teatru ar putea fi folosite peste 100 de ani pentru reconstituirea unui traseu cultural. “Fotografiile întotdeauna îţi supravieţuiesc şi sunt nişte repere în timp”, completează ea. S-au născut în era digitalului - “care a câştigat, fiindcă totul depinde de timp” - cu o menire deloc uşoară, aceea de a prelua “metamorfoza în zeci de ipostaze”. La început, artistei din spatele lor îi era greu să declanşeze clicul: “Nu intuiam ce urmează, nu intuiam nimic de altfel. Eram într-o continuă întrebare şi aşteptare, mai precis eram aproape încontinuu cu aparatul la ochi… aşteptam să se întâmple acel ceva. Atunci mă bucuram pentru cele reuşite din cele multe făcute”. Cu timpul, însă, “m-am obişnuit, am început să pun întrebări: cine de unde intră, ce se petrece în fiecare parte a scenei. Am început să simt ce se petrece pe scenă. A fost o experienţă utilă, să lucrez cu lumini de scenă, să fotografiez în timpul repetiţiilor, şi nu în şedinţe foto, să lucrez cu actori, dintre care unii m-au acceptat mai repede, alţii mai greu. În fond am intrat în intimitatea lor scenică”.

Atrasă mai mult de lumină decât întuneric, cu predispoziţia de a sta pe un subiect drag şi nu pentru fuga de la o fotografie la alta, încrezătoare în propriul simţ critic, Valentina Sarosi preferă să nu se gândească la poza pe care-ar face-o, dacă ar afla că mai are răgaz doar pentru una. “Nici nu vreau să aud aşa ceva. Nu acum când mai am atâtea în plan!”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com