Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.01.2008

Interviu cu Dumitru Preda

Avem plăcerea să discutăm cu Dumitru Preda (MITICHI), un tânăr fotograf ce promite o carieră de succes, perspectivă confirmată de recent câştigatul loc I al INSPIRED - Fashion Photo 2007.



GaleriaDeArta.com: Când şi cum a apărut pasiunea pentru fotografie?

MITICHI: Fotografia în viaţa mea a apărut ca o necesitate acum 2 ani, când aveam nevoie de fotografii originale în agenţia de publicitate. Primele fotografii au ieşit chair bine şi asta m-a determinat să mai încerc, ajungând până în momentul în care tot mai mult timp îl dedicam fotografiei. Fără să îmi dau seama, s-a transformat într-o pasiune. Este o pasiune din care acum mi-am construit un stil de viaţă.

GaleriaDeArta.com: Vă orientaţi în special spre ceea ce se numeşte fotografie de modă. Este un gen relativ uşor de distins vizual, dar pentru un nespecialist sunt mai dificil de punctat particularităţile ce îl caracterizează. Care ar fi acestea?

MITICHI: În fotografia de modă, atenţia se îndreaptă spre produsul ce trebuie scos în evidenţă, fie ţinuta vestimantară, bijuteriile sau accesoriile, dar şi mai mult contează ansamblul de elemente ce dau fiecărei fotografii originaltate. De asemenea, ceea ce iese din aparat nu este si rezultatul final. Pe fotografia de modă se corectează foarte mult. Începând de la tenul modelului până la cutele nedorite din vestimentaţie, totul trebuie să se apropie de perfecţiune. Atmosfera poate fi intensificată prin schimbarea tonurilor de culoare şi prin adăugarea sau înlăturarea de elemenete ce ar putea întări contextul.

GaleriaDeArta.com: Unii consideră moda o artă, alţii au reţineri în această privinţă. La fel se întâmplă şi cu fotografia de modă. Cum se vede partea artistică din perspectiva unui fotograf de modă?

MITICHI: Cu fotografia de modă e şi mai grav, aş spune eu. E hulită de cei ce fac fotografie artistică. Însă ai nevoie de multă creativitate pentru a reuşi să redai o atmosferă, un context cât mai potrivit, pentru a scoate în evidenţă ceea ce te interesează. În fotografia artistică, toate acestea îţi sunt oferite de viaţă, de tot ce ne înconjoară. Trebuie să ai ochi să le observi şi aparatul în mână. În fotografia de modă trebuie să construieşti decorul pe o anumită temă. Din acest punct de vedere, e mai aproape de film. Dar şi de pictură prin felul în care apoi e prelucrată. Totodată, atmosfera de la shooting e foarte importantă şi aici intervine ambianţa sonoră. De cele mai multe ori lucrez cu muzică în fundal.

GaleriaDeArta.com: Există fotografi de modă extraordinari, adevăraţi artişti. Care sunt cei pe care îi admiraţi?

MITICHI: Când am intrat în această lume, nu m-am gândit să urmez exemplul cuiva. Studiam foarte mult fotografii, dar nu ştiam cine sunt ce-i care le fac. Nu cunoşteam nume de fotografi, însă în doi ani am început să învăţ. Îmi place enorm Patrick Demarchelier, cred că la el se îmbină cel mai mult arta cu glam-ul necesar fotografiei de modă. Ba chiar aş spune că se apropie mai mult de arta contemporană lucrările lui.

GaleriaDeArta.com: Fotografia de modă este aproape imposibilă fără modele. Cât de mult contează modelul în reuşita fotografiei?

MITICHI: Modelul contează cam 50%. Ca fotograf, creezi un scenariu, însă ai nevoie apoi ca modelul să înţeleagă ce vrei să reproduci şi să si poată să facă asta. Expresivitatea modelului face ca fotografia să capteze. Din acest punct de vedere, mă consider norocos. Am în mometul de faţă o echipă de 10 modele (5 fete şi 5 băieţi), toţi absolut extraordinari. Cu ei am început şi tot alături de ei am evoluat. Sunt oameni cu care lucrez zi de zi şi legătura noastră e dincolo de latura profesională. Suntem prieteni. Cred că e foarte important ca în afara aparatului foto, între model şi fotograf să se afle şi o legătură umană.

GaleriaDeArta.com: Ce înseamnă, de fapt, un model bun?

MITICHI: Un model bun trebuie să poată, la comandă, să ofere expresivitatea de care are nevoie fotograful. Însă asta nu e posibil dacă nu înţelege conceptul final.

GaleriaDeArta.com: O vedetă ca personaj într-o fotografie atrage mai mult atenţia. Este acesta un dezavantaj pentru creaţia în sine? Strică echilibrul compoziţiei?

MITICHI: Deloc, dacă vedeta se şi potriveşte cu compoziţia. Am avut plăcerea să lucrez cu Nicoleta Luciu şi pot să vă spun că durata unei şedinţe foto se reduce la jumătate, pentru că mă ajută şi înţelege foarte bine de ce am nevoie. Mai mult decât atât, sunt stimulat în ceea ce priveşte crearea conceptului. Am mii de poze cu Nicoleta, şi vreo 5 sedinţe foto făcute împreună. Urmează şi alte vedete. Deja am bookingul făcut pentru acest an.

GaleriaDeArta.com: Care sunt următorii paşi în carieră?

MITICHI: Îmi doresc ca anul acesta să lucrez mult pe plan naţional şi să aduc în Sibiu cât mai multe vedete, cât mai mulţi designeri şi case de modă. Sper să colaborez şi cu alte reviste decât cele cu care am făcut-o şi modelele cu care lucrez acum şi pe care le formez să devină vedete. Da, să lucrez cu propriile vedete.

GaleriaDeArta.com: Mulţumim şi sperăm să mai auzim lucruri bune despre MITICHI şi în viitor. Mult succes!

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Fotografie, Interviuri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com