Galeria de Arta

arta pentru tine

  4.06.2008

Interviu cu pictoriţa Angela Szabo

Angela Szabo este o artistă cu un stil inconfudabil: amestec de culturi, idei universale, culori vii. Pentru a-i cunoaşte mai bine gândirea artistică, i-am adresat câteva întrebări, la care ne-a răspuns cu sinceritate.

“Ofranda mării” de Angela Szabo


GaleriaDeArta.com: După cum se poate deduce din biografia dumneavoastră, aţi început să creaţi din pasiune, înaintând treptat spre profesionism. Cum a decurs această evoluţie?

Angela Szabo: M-am născut şi am crescut într-o familie iubitoare de artă şi de frumos, mama mea a fost studenta marelui maestru Dan Hatmanu la Iaşi. Îmi plăcea să o văd pe mama pictând, cred că de acolo a pornit totul. A ştiut să-mi insufle încrederea în mine şi în dorinţa de a descoperi acest univers plin de culoare şi mister. Nu a fost uşor să ajung aici, dar am învăţat că nu trebuie să renunţ niciodată la ceea ce ştiu eu să fac cel mai bine şi anume să transmit celor din jurul meu bucuria de a trăi într-un univers plin de culoare.

GaleriaDeArta.com: Se observă în lucrările pe care le realizaţi influenţe asiatice şi africane, atât stilistice, cât şi tematice, aproape folclorice, ceea ce imprimă un sentiment de poveste exotică, chiar şi când subiectul este apropiat de noi. Care este conceptul urmărit prin acest melanj cultural?

Angela Szabo: Faurul pământului ne-a creat pe toţi la fel. Cu toate că avem culori şi graiuri diferite, rădăcinile noastre au legături puternice. Am fost întotdeauna atrasă de aceste rădăcini şi de aceea am explorat prin artă culturile “primitive”, încercând să găsesc miezul comun, sămânţa dătătoare de viaţă, şi încerc prin pictura mea să creez o punte de legătură peste diferenţele dintre noi.

GaleriaDeArta.com: Culorile pe care le folosiţi sunt vii, au o sinceritate care transmite privitorului o stare pozitivă, transmite acea bucurie şi fascinaţie a “desenului animat”, care te prinde în poveste şi te face să-ţi doreşti să vezi mai mult. Ce vă inspiră în alegerea culorilor?

Angela Szabo: Sufletele noastre sunt înconjurate de un Curcubeu, sunt pline de culoare, eu las doar acest Curcubeu să vorbească.

GaleriaDeArta.com: Unele lucrări au personaje şi abordări asemănătoare, dar cu o altă idee. Sunt “episoade” dintr-o poveste mai mare?

Angela Szabo: Da, fiecare tablou este o filă dintr-o poveste al cărui final nu-l cunosc nici eu, deoarece povestitorul este personajul. El este acelaşi, dar ni se înfăţişează de fiecare dată într-o altă ipostază, adecvată “episodului”.

“Mioriţa” de Angela Szabo

GaleriaDeArta.com: Cum vă alegeţi subiectele?

Angela Szabo: Un colecţionar de artă din Bucureşti, care este şi un entuziast susţinător al muncii mele, mi-a comandat în ultima vreme mai multe lucrări pe teme alese de el, cum ar fi Mioriţa, Greuceanu, Meşterul Manole sau Capra cu trei iezi. Acesta a fost un exerciţiu foarte interesant pentru mine. Dar în general subiectele vin de la sine sau din cele mai neaşteptate surse de inspiraţie. Ca să vă dau un exemplu, lucrarea intitulată “I have seen the rain” am realizat-o după ce am ascultat piesa cu acelaşi nume interpretată de Pink. Poate că pare cam ciudat, dar nu eu caut subiectul, ci el mă caută pe mine.

“I have seen the rain” de Angela Szabo

GaleriaDeArta.com: Prin elementele pe care le plasaţi în lucrări, încercaţi în primul rând o comunicare emoţională cu privitorul sau este vorba mai degrabă de o simbolistică ce aşteaptă să fie văzută şi descifrată cu ochii minţii?

Angela Szabo: Eu cred că “frumuseţea e în ochii celui ce priveşte”, de aceea ofer privitorului câte puţin din fiecare. Există o simbolistică în pictură mea, dar aceasta se adresează atât minţii, cât şi sufletului.

“Frumuseţea e în ochii celui ce priveşte” de Angela Szabo

GaleriaDeArta.com: Ce aveţi în obiectiv, din punct de vedere artistic, pentru viitor?

Angela Szabo: Ce pot să vă spun e că aştept cu nerăbdare să ne mutăm la ţară în judeţul Bihor, unde ne construim o căsuţă într-un univers pitoresc, rupt de realitate. Aici o să-mi desfăşor activitatea creativă de acum înainte şi sper că acest fapt să-mi fie benefic atât pentru inspiraţie, cât şi pentru puterea de a lucra. De asemenea, îmi propun să fiu cât mai des aproape de publicul iubitor de artă, pentru a putea dărui din darul meu, câte puţin la fiecare.

GaleriaDeArta.com: Mulţumim pentru răspunsuri. Aşteptăm curioşi continuarea poveştii.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Pictura, Interviuri
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

  1. Cunoastere+inspiratie.
    Felicitari, Luciane!

    Comentariu de Delia | 4.06.2008

  2. este miraculos ceea ce faceti nu am mai intalnit atata culoare atat de frumos pusa bravo, felicitari, felicitari, felicitari.cum as putea sa fur trei masuri din pictura d-voasra si sa fiu eu? /

    Comentariu de mariana fratita | 6.01.2009

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com