Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.12.2008

Interviu cu Florian Doru Crihană

Cunoscutul caricaturist Florian Doru Crihană a avut amabilitatea să ne acorde un interviu, în care vorbeşte despre activitatea sa, dar şi despre domeniul de care este atât de ataşat.

“Toţi pe-o cratiţă” de Florian Doru Crihană


GaleriaDeArta.com: Cum a apărut pasiunea pentru caricatură?

Florian Doru Crihană: Începi să desenezi caricatură dacă ai simţul umorului, spirit de observaţie şi talent la desen. Aceste trei calităţi (sau defecte) se întâlnesc rar la o fiinţă umană. De aceea suntem şi puţini în această breaslă. La doi ani după terminarea facultăţii, pe timpul stagiului ca inginer, am realizat primul desen satiric.

GaleriaDeArta.com: Cum s-a transformat această pasiune în principala preocupare?

Florian Doru Crihană: După 4 ani de publicare a desenelor mele în Rebus Flacăra şi o întâlnire cu ziaristul Tudor Octavian, ce mi-a marcat evoluţia artistică, după câştigarea unui premiu I în Santa Cruz de Tenerife, Spania, m-am decis să părăsesc lucrul la stat şi să devin liber profesionist. Banii primiţi pe premiu mi-au ajuns doi ani. Au urmat apoi alţi câţiva ani de liber profesionism, dar foarte grei – calculasem greşit timpul construirii unui nume. Mi-aduc aminte că priveam telefonul ore în şir, poate, poate sună cineva cu vreo comandă de lucru. Erau rare, dar au venit. Astăzi răspunde robotul pentru mine, că s-au adunat prea mulţi clienţi şi sunt nevoit să-i selectez.

GaleriaDeArta.com: Aveţi o abordare foarte artistică a caricaturii, chiar picturală, dincolo de poantă. De ce simţiţi această nevoie de exprimare?

Florian Doru Crihană: Desenele astea umoristice realizate în câteva minute nu pot construi o carieră. Eu am pornit la drum şi continui cu uleiul de pictură, pentru că îmi permite să mă exprim în totalitate. Atmosfera unei lucrări pentru mine este esenţială. Critica de artă germană a scris despre acest aspect al creaţiei mele. Cu cât e mai catifelată lucrarea, cu atât e mai tăios mesajul – ăsta a fost principiul meu.

GaleriaDeArta.com: Aţi realizat şi picturi. Cum se îmbină caricatura cu pictura?

Florian Doru Crihană: Arta mea este caricatura – pictura este relaxare. Ca să fiu mai precis, ceea ce fac eu s-ar putea numi „pictură suprarealistă cu mesaj satiric” şi nu „caricatură”.

GaleriaDeArta.com: Administraţi şi o galerie de artă. Ce greutăţi şi satisfacţii aduce această activitate?

Florian Doru Crihană: Oh, e poveste lungă. Am construit în Galaţi patru galerii de-a lungul timpului şi acum o negociez pe a cincea. Ştiţi de ce am eu acum un anume succes? – pentru că în 22 de ani am cumpărat rame şi am ridicat galerii în continuu. Ăsta a fost cel mai greu lucru, pentru că este foarte costisitor. Asta se întâmplă pentru că lipsesc impresarii. Acum mai am doar o galerie, iar două s-au transformat în seturi expoziţionale, şi sunt în turneu. Când se întorc acasă, am o problemă de spaţiu. În această primăvară, ele mă dădeau afară din casă până când, prietenul meu din Germania mi-a finanţat construirea unui depozit în subsolul blocului. Galeria care acum este activă îmi aduce satisfacţia de a atinge lucrările originale ale colegilor mei de breaslă, ale celor de la care am învăţat caricatură. Eu expun foarte rar acolo.

GaleriaDeArta.com: Cum vedeţi starea caricaturii româneşti în prezent?

Florian Doru Crihană: Este în criză. Eu am evadat pentru a face un altfel de caricatură, cea a anului 2009. Ceilalţi… treaba lor, să rămână la saloanele inventate în regimul comunist.

GaleriaDeArta.com: Care sunt caricaturiştii pe care îi apreciaţi în mod deosebit?

Florian Doru Crihană: Constantin Ciosu şi Mihai Pânzaru - PIM pentru categoria „expoziţii”. În ce priveşte „presa”, am un respect deosebit pentru arta lui Devis Grebu.

GaleriaDeArta.com: Care sunt direcţiile activităţii dumneavoastră viitoare?

Florian Doru Crihană: Încerc să reiau temele abordate de către artişti dintotdeauna şi să le prezint în viziunea mea. În 2008 am făcut o expoziţie „Nuduri”. În 2009 voi face o expoziţie „Portrete” – o altă abordare de cum s-ar crede. Am un eveniment extrem de important în 2009, dar sunt superstiţios şi nu-l pot divulga. Scuze. Atunci când el se va îndeplini, veţi fi primul site care va afla. Până atunci, mă gândesc la expoziţia din februarie de la Complexul Expoziţional „Costantin Brâncuşi” din Chişinău, şi la cea din iulie, de la Muzeul „Fraţii Grimm”, de lângă Frankfurt pe Main.

GaleriaDeArta.com: Aşteptăm cu interes să aflăm noutăţi. Mult succes!

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Umor, Caricatura, Interviuri
3 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

3 comentarii »

  1. mi-a placut discutia….am vazut un om care a stiut si stie ce vrea, toata admiratia mea pentru Florian Doru Crihana..!

    Comentariu de david croitor | 10.03.2009

  2. draga doru,te salut.cand te-am cunoscut la ankara ,mai intai de toate,m-ai cucerit prin caracter.apoi te-am urmarit mereu si in tara si la expozitiile internationale unde tu mai mereu castigai un premiu.semper fidelis!fii intotdeauna fidel artei si crezului tau.tatomir spunea atunci la ankara (1991?)ca guvernele trec arta ramane.te salut cu stima.

    Comentariu de dumitru simion-slatina | 5.02.2010

  3. Multumesc David Croitor si il salut cu caldura pe colegul Simion. Da-mi adresa ta de E-mail pentru viitoarele evenimente!

    Comentariu de florian doru crihana | 15.02.2010

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com