Galeria de Arta

arta pentru tine

  4.10.2007

Serbia vs Chihană

Muzeul Naţional al Literaturii Române îi invită pe iubitorii de caricatură la expoziţia “Serbia vs Chihană”. Expun cinci artişti sârbi şi unul român: Florian Doru Chihană, Aleksandar Daskalovic, Predrag Koraksic, Dusan Gadanski, Slobodan Obradovic, Vlado Volas.

Expoziţia este organizată în perioada 9-18 octombrie 2007 de către Ambasada Serbiei la Bucureşti, în colaborare cu Salonul Internaţional de Caricatură “Zemun” şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia marchează trecerea lucrărilor lui Florian Doru Crihană, de-a lungul a 20 de ani, prin galeriile şi muzeele din Zemun, Belgrad, Kragujevac, Krusevac, Novi Sad. Directorul Salonului Internaţional de Caricatură “Zemun”, Branko Najhold, pune faţă în faţă lucrările lui Crihană cu opere a cinci caricaturişti sârbi.

Vernisajul va avea loc marţi, 9 octombrie 2007, ora 18:30, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, din Bd. Dacia nr. 12.

Florian Doru Crihană, caricaturist gălăţean, este mai puţin cunoscut în România. În 1990, la patru ani de la debut, lucrările lui Crihană au intrat într-un circuit select, datorită colecţionarului german Dieter Burkamp. Timp de 17 ani, Burkamp a expus lucrările cumpărate de la Crihana în muzee din Germania. Cele mai mari nume din domeniu i-au stat alături: Honore Daumier, Wiliam Hogarth, Andre Francois, Loriot, Ronald Searle, Jean-Jaques Sempe, Roland Topor, Ralph Steadman, Adolf Born, Paul Flora. Crihana a avut expoziţii personale la Muzeul Caricaturii din Varşovia şi la Casa Umorului din Gabrovo. În 2007, a obţinut Premiul Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galaţi, distincţia adăugându-se celor peste 70 de premii internaţionale primite în 20 de ani.

Despre autorii din Serbia, criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei de la Muzeul de artă vizuală din Galaţi scrie: “Cunoscut ilustrator şi caricaturist, cu numeroase premii în caricatură şi design, Aleksandar Daskalovia are un desen sintetic, ştiind să opereze o selecţie sugestivă a imaginii care dezvoltă un umor uşor inteligibil, spontan. Predomină elementele grafice, linia sigură conturând motivul cu o claritate şi o precizie ce-i conferă un aspect emblematic, memorabil.
Cel mai important caricaturist editorialist al Serbiei, Predrag Koraksia, recompensat cu numeroase premii internaţionale de prestigiu, şi-a creat un stil foarte personal, datorită capacităţii sale de a surprinde cu fineţe umorul unor situaţii, legate atât de viaţă cotidiană, cât şi de cea social-politică. El transpune totul în imagini realizate cu elemente grafice bine dozate, de o mare expresivitate şi austeritate (linie lapidară, dar viguroasă, haşuri, rare accente de culoare) care au un impact major în transmiterea mesajului.
Dusan Gadanski, autor de desene satirice şi umoristice, dar şi de ilustraţii şi benzi desenate, preferă un desen mai elaborat, şi interpretări de tip expresionist, aplicate adesea reprezentării unor personalităţi cunoscute din lumea politicii mondiale. Deformările, şarjele unor trăsături ale personajelor înfăţişate şi modul cum ştie să întârzie asupra unor detalii, folosirea culorii, exprimă nu numai o diversitate de procedee proprii declanşării unui umor caustic dar şi - pur şi simplu - plăcerea de a desena.
Deţinător a peste 20 de premii în concursurile internaţionale, Slobodan Obradovia surprinde cu un accentuat simţ al satirei situaţii din viaţa obişnuită, dar şi din lumea contemporană. Desenul său alert, cu haşuri energice, şi în general cu accente vii de culoare, dezvăluie cu o simulată candoare situaţii hazlii, absurdul, dar şi aspecte tragice ale epocii noastre. Uneori, aparenta voioşie a imaginii subliniază cu o mai mare pregnanţă semnele de întrebare pe care suntem îndreptăţiţi să ni le punem asupra sensului civilizaţiei moderne.
Câştigător al unor importante premii internaţionale, cu caricaturi publicate în Serbia şi în lume, Vlado Volas dovedeşte multă ingeniozitate în vizualizarea umorului. Un desen precis, folosind diferenţiat capacitatea de a găsi detaliul sugestiv, sinteza compoziţiei în ansamblu, sunt câteva dintre calităţile lucrărilor lui Vlado Volas. Există un ritm al desenelor, susţinut de elementele grafice, de tratarea diferenţiată a suprafeţelor şi completat de plasticitatea culorii, care contribuie la elocvenţa imaginii.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com