Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.07.2011

Titanic

Luni, 18 august 2011, de la ora 18:00, la Galeria de Artă “N. Mantu” din Galaţi, are loc vernisajul expoziţiei “Titanic”, semnată Florian Doru Crihană. Cele 40 de lucrări pot fi văzute pe 8 august 2011. Ulterior, în luna octombrie, expoziţia merge la European Cartoon Centre din Kruishoutem, Belgia.

Titanic

Mariana Tomozei Cocoş spune: “Actuala expoziţie de la Galeria de Artă “Nicolae Mantu” are la bază o documentaţie la fel de serioasă ca şi alte expoziţii realizate de artist pe diferite teme. Arta satirică poate şi trebuie să aibă o notă de spontaneitate, dar ea se bazează pe surprinderea unor detalii foarte precise care sunt punctul de pornire al situaţiei umoristice imaginate de creator. Este ceea ce se întâmplă şi cu suita de imagini concepute de Florian Crihană pe tema atât de cunoscută a Titanicului. Din această perspectivă, într-o derulare cinematografică se desfăşoară în faţa noastră imagini ale vasului, ale interioarelor şi personaje în diferite situaţii, evocand atât viaţa din acest cadru fastuos al vasului, cât şi momentele naufragiului. Două întrebări apar văzând această desfăşurare: “e oare normal să evaluezi un dezastru uman din perspective satirice?” şi “ce mai poţi extrage ca meditaţie originală dintr-un subiect atât de des exploatat?” Acestea par a fi fost provocările lui Florian Crihană când şi-a ales tema. Cred că răspunsul îl constituie chiar lucrările lui, văzute ca o serie, în cursivitatea şi în coerenţa demonstraţiei pe care o fac. Fiecare situaţie are sensuri umoristice, adesea un umor negru, dar poate de aceea reuşeşte să capteze atenţia şi să evite acel posibil plictis care se naşte din abordarea unei teme mult frecventate de artişti din diferite domenii. Fiecare imagine stârneşte râsul, dar în ansamblu pluteşte o notă amară de nedumerire în privinţa sensului întregii civilizaţii, cu mersul ei triumfal spre realizări tehnice de anvergură, de cultivare a confortului şi bunăstării, dar ignorând pericole fireşti ce o pun sub semnul întrebării.
Astfel, multe dintre compoziţii (”Trepte spre rai”, “Marele tort”, “Dans sincronic” etc…) ne transpun într-o lume jucăuşă a animaţiei prin conexiunile pe care le activează, lăsând totuşi loc şi meditaţiei grave asupra finalităţii societăţii moderne.
Ca de obicei, prin asociaţii de imagini pline de inventivitate, prin modul de abordare al unei teme ce pare a fi epuizată ca semnificaţii, Florian Doru Crihana reuşeşte să ne ofere o perspectivă nouă, proprie, care captivează, amuză şi în acelaşi timp îndeamnă la reflecţie.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Umor, Stiri, Caricatura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com