Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.10.2008

Singur în Atacama

Un explorator-fotograf aparte, amator de singurătăţi, de aventuri în cele mai stranii locuri din lume, vine în Cărtureşti cu o expoziţie despre deşertul Atacama (Chile) – considerat cel mai arid loc de pe planetă – pe care l-a străbătut la pas în iarna trecută. Corespondent special al revistei Terra Magazin, Alin Totorean îşi adaugă un nou titlu de „singurul român care…” în palmaresul său de aventurier, după ce în urmă cu câţiva ani a înregistrat aceeaşi performanţă în deşertul Gobi (Mongolia). Pentru el, capătul lumii îl reprezintă cei doi poli ai pământului, în vreme ce un capăt al fotografiei nu poate fi imaginat. Din 2 până în 25 octombrie 2008, expoziţia „Singur în Atacama” va sta în Cărtureştiul din Mercy 7, Timişoara, ca o mărturie a expediţiei, asta după ce în ziua de joi, 2 octombrie, de la ora 18:00, Alin Totorean va fi povestit deja multe din misterele locurilor, ale oamenilor şi aventurii în sine.

Singur în Atacama

„Nu pot zice că evit vreun loc în fotografie, chiar şi comun fiind”, spune Alin Totorean, după care completează: „Am ajuns şi în locuri frecventate de sute de mii de turişti anual… nu am fugit de acolo… şi am reuşit să obţin fotografii care ies din anonimat. Totul depinde de ceea ce ştii să surprinzi în obiectiv şi de dragostea de a face fotografie”. Călătoria nu îi e tributară fotografiei, nici viceversa, ci amândouă se trag din ambiţia lui Alin Totorean de a le arăta altora ţinuturi oarecum ascunse. „De fiecare dată îmi aleg locuri mai puţin cunoscute de către cei din jur şi venind de acolo cu fotografii şi informaţii, ofer tuturor celor avizi de cunoaştere ocazia să afle lucruri noi, inedite”, explică el. În Atacama a parcurs pe jos peste 370 de km, cu un efort fizic şi psihic nebănuit, fără ca singurătatea să-l incomodeze, cu excepţia serilor, în care timpul era prea liber: „Chiar şi în mijlocul pustiurilor, peste zi nu ajungeam să o simt prea apăsătoare, având mintea ocupată: trebuia să-mi creionez traseul pe o anumită distanţă, să observ cât mai multe detalii ale locurilor, să mă gândesc la rezultatele zilelor anterioare şi la ceea ce urma să fac în continuare, să încerc să evit pericolele care îmi apăreau în cale şi normal, unul dintre scopuri fiind şi fotografia, să fiu într-o permanentă căutare a cadrelor cele mai interesante”.

Din 2001, când au început proiectele personale legate de călătorii şi expediţii, tot ceea ce face este o pledoarie pentru viaţă, oameni şi natură. „În primul rând vreau să arăt că putem trece peste barierele create de limbă, de culoarea pielii, de religii şi tradiţii. Apoi caut să deschid ochii celor din jur, să privească natura cu ochi mai buni. Îndemn lumea spre gânduri mai frumoase, spre o viaţă mai echilibrată, spre autodepăşire în tot ceea ce fac”.

Site-ul www.wildtrack.ro ne apropie şi mai mult de lumea lui Alin Totorean.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com