Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.06.2013

În linişte

În perioada 15 iunie - 25 iulie 2013, Adrian Câtu revine la Cărtureşti Cluj cu o nouă expoziţie foto. “În linişte”, un grupaj de 15 imagini realizate în Burkina Faso, propune privitorului o altă Africa decât aceea pe care nenumarate fotoreportaje ne-au imprimat-o pe retină şi în conştiinţă - una a linistii şi normalităţii, a vieţii de zi cu zi, a spaţiilor intime şi a gesturilor mici. Vernisajul are loc sâmbăta, 15 iunie 2013, de la ora 18:00, alături de Adrian Câtu şi de Dorel Găină.

În linişte

Adrian Câtu argumentează: “Dacă ar trebui să cuprind diferenţa între noi şi Africa într-un singur cuvânt, oricât de incomplet sau imprecis ar suna, pentru mine acest cuvânt ar fi < >.
În Africa e linişte.
E linişte seara, fără muzici şi maşini în depărtările cuprinse de stele. E linişte după-amiaza, cu timpul adormit sub un copac singuratic, la adăpost de lumină fierbinte şi topită. E linişte dimineaţa, când stelele se dizolvă încet, iar pământul iese din întuneric în lumina albăstrie.
Fotoreporterii ajung pe acolo atunci când mai e câte un război, câte un genocid… Sau când trebuie să ilustreze o sărăcie neînţeleasă. Stânga foloseşte Africa pentru ideologii egalitariste, fără să o vadă cu adevărat. Dreapta vorbeşte despre < >, ca într-un discurs corectat politic despre <> de altădată. Şi mai toţi o <> să exploateze resurse în moduri umbroase, care lasă în urmă steril şi frustrări. Dar, de cele mai multe ori, Africa e pur şi simplu ignorată. Câte ştiri despre Africa aţi auzit în ultima lună? Ce se întâmplă de fapt atunci când nu se întâmplă nimic?
E complicat de spus… dar în primul rând e linişte.
… Şi despre linişte aş vrea să vorbesc în această expoziţie. Despre liniştea zilelor obişnuite, a gesturilor care nu fac niciodată ştiri, care nu interesează pe nimeni - dar care compun fundamentul comun al vieţii. Liniştea în care antropologii descoperă sensuri. Liniştea pe care, din mersul automobilului, absorbiţi de tablete şi smartphones, asaltaţi de linkuri, ocupaţi cu jobul şi asudând prin viaţa noastră urbană, cei mai mulţi dintre noi n-o mai percepem.
Va invit, aşadar, să vedem împreună un fragment din liniştea Africii. Fotografiat în nordul Burkinei Faso, în Sahel.
În linişte…”

Adrian Câtu este fotograf freelancer, colaborator al revistei National Geographic România, pasionat de fotografie documentară şi masterand în antropologie la SNSPA Bucureşti. Fie că sunt localizate în România sau pe alte continente, temele sale au cu precădere în centru omul şi habitatul său. Expoziţii personale: “Portretele lui Peter Pan” (portrete din Madagascar, 2009), “Dincolo de trafic” (victime ale traficului de persoane, România, 2011), “Nimic special despre Paris” (street photography, Paris, 2012).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com