Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.11.2011

Păsările din Vis

Începînd cu 7 noiembrie 2011, sala Rotonda a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, găzduieşte expoziţia „Păsările din Vis”, a artiştilor Simona-Grazia Dima şi Nicolae Macovei - Makovei. Vernisajul are loc de la ora 15:00. Prezintă Constantin Abăluţă şi recită Doina Ghiţescu. Expoziţia este deschisă până pe 14 noienbrie 2011 şi poate fi vizitată în intervalul orar 9:00-17:00.

Păsările din Vis

Simona-Grazia Dima declară: “Ideea acestui proiect este legată, pentru mine, de intuirea unui fond comun al artelor, o vibraţie metafizică în stare să se exprime în mai multe moduri. Privind lucrările lui Nicolae Macovei Makovei, mi s-a părut că întrezăresc în artist un alter ego, conştient de doza de linişte sfântă necesară (şi consubstanţială) creaţiei: întruchipările vizuale, ca şi cele scripturale, vorbesc în felul lor despre o spectaculară tăcere, totuna cu fastuoasa devoalare a unei bucurii lăuntrice, care invită la comuniune. Nu este vorba, aşadar, de vreo ilustraţie de carte, ci doar de o încercare de a comunica, de a te vedea prin altul, de a-ţi potenţa creaţia proprie prin intuiţiile celuilalt. O invitaţie la un dineu al bucuriei de a trăi estetic, prin artă, pentru ea…”

La rândul său, Nicolae Macovei (Makovei) spune: “Întîlnirea dintre poezie şi imagine nu mai constituie de mult o excepţie. Recent, la Paris, la cinematograful LA PAGODE au fost prezentate peste 20 de filme video inspirate din poeme ale unor autori de pe mai multe meridiane. România a fost reprezentată de Modesta Lupaşcu şi de subsemnatul, evident, prin filme digital art. Însă întîlnirea mea cu poezia doamnei Simona-Grazia Dima a fost neliniştitoare şi fascinantă prin corespondenţa palpabilă, iconică şi literară a expresivităţii intriseci a acestui „fond comun al artelor”. Este vorba despre spaţiu fundamental simbolic, mitic, ascuns nu doar în adîncurile subconştientului ci, aş spune, chiar în magma arhetipală pe care se structurează sau se destructurează spiritualitatea umană. Univers explorat mereu de către artişti pentru al propune celorlalţi semeni ca emoţie organizată şi dialog reflexiv. Dar, parcă, în expoziţia “Păsările din vis”, acest „dialog” , paradoxal, mai degrabă s-a autopropus atunci cînd s-au „întîlnit” poemele doamnei Simona-Grazia Dima cu imaginile digital art.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Grafica digitala, Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com