Galeria de Arta

arta pentru tine

  9.01.2013

Studii în imaginar

Vineri, 11 ianuarie 2013, de la ora 18:00, la Galeria Casa Arte din Bucureşti (Str. Popa Tatu Nr. 27, interfon 07C, etajul 2) are loc vernisajul expoziţiei “Studii in imaginar” de Makovei (Nicolae Macovei). Prezintă Laura Lucia Mihalca. Expoziţia este deschisă până duminică, 20 ianuarie 2013.

Expoziţia este curatoriată de Corina Raiciu şi Elene Petre, care explică: “Imaginarul este, poate, cea mai complexă oglindă a fiinţei. Eliberată de constrângerile, uneori, insuportabile ale realităţii. Generaţie după generaţie dispare de pe faţa lumii, dar imaginarul lor rămâne. Iar arta şi, desigur, artele vizuale sunt un spaţiu “clasic” de depozitare şi de reciclare a lui. Numai că artistul e constrâns de expresivitatea, dar şi de “pattern-urile” imaginarului, să găsescă în el un loc al său, unic, dacă se poate. Unii au reuşit. Alţii au încercat. Oricum, ei au fost întotdeauna în căutarea unor mijloace noi, ideatice sau tehnice, pentru a-şi individualiza discursul artistic. Astăzi computerul şi programele sale poate oferi aşa ceva, chiar dacă este doar o maşină.
Makovei propune un imaginar aflat sub semnul paradoxurilor gândirii ştiinţifice şi al fizicii moderne. Expresie a unor lumi cu forme imposibil de identificat fără idei şi tehnologii performante. Sintetice până la abstracţiune şi analitice până la vibraţiile particulelor elementare ori prea puţin cunoscutul spaţiu cosmic. Sau cum spune Marilena Preda-Sânc: „…Peisaje mnemonice real-virtuale, reverii întrezărite, ne încântă prin prospeţimea culorilor şi spontaneitatea modelării formelor. Unele lucrări digitale conţin un decorativ expandat, prelins din bidimensional care conferă ambiguitate imaginii şi ne deschide nouă, ca privitori, poarta combinaţiilor posibile în complectarea discursului auctorial.”
Oricum, la Makovei avem de-a face cu o imagine experimentală şi cu o viziune din care nu lipseşte o notă aristocratică scoţînd comunicarea dintre artist şi privitor din măruntaiele electonice ale maşinii pentru a o aşeze în sfera polisemantică, ambiguă şi tensionată a poeziei şi a imaginarului modern.”

Mai multe lucrări de Nicolae Macovei…
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Grafica digitala, Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com