Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.07.2012

125 de ani de istorie a Institutului Naţional “Victor Babeş”

Cu ocazia aniversării de anul acesta a 125 de ani de la înființarea Institutului „Victor Babeș” şi a Zilei Mărcii Poștale Românești (eveniment celebrat în fiecare an la data de 15 iulie), Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poștale 125 de ani – Institutul Național „Victor Babeș” alcătuită din două timbre – cu valoarea nominală de 3,10 lei și 7,60 lei, un plic „prima zi” și un carton filatelic. Începând cu ziua de luni, 16 Iulie 2012, emisiunea poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Victor Babeș

Cu o istorie de 125 de ani, Institutul de Patologie și Bacteriologie, înființat în data de 28 aprilie 1887, poartă astăzi numele fondatorului său, profesorul Victor Babeș, reprezentând cel mai vechi institut de cercetare științifică din România în domeniul patologiei umane și al științelor biomedicale la nivel național și internațional.

Membru al Academiei Române, al Academiei de Medicină din Paris și al Comitetului Internațional pentru Combaterea Leprei, profesorul Victor Babeș (1854-1926) ocupă locul cel mai important în istoria Institutului, întrucât savantul român a fost unul dintre creatorii microbiologiei moderne și a avut contribuții esențiale în studiul turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, pelagrei, malariei etc. Ca director al Institutului, profesorul Babeș s-a remarcat prin numeroase acțiuni medicale precum: înființarea la București al celui de-al doilea centru de vaccinare antirabică din lume, contribuția adusă sistemului sanitar din România și combaterii epidemiei de holeră din Bulgaria în 1913, elaborarea primului tratat de bacteriologie din lume, înființarea unor publicații științifice valoroase, înființarea Societății anatomice la București, în 1900 etc.

În prezent, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș” este organizat în 3 secții – patologie, imunologie, medicină celulară și moleculară. Institutul este un pol de excelență în studiul țesutului conjunctiv și al unui nou tip de celule, telocitele, îmbinând armonios istoria și cercetarea cu cele mai noi cuceriri tehnologice, instruind, totodată, specialiști în domeniile mai sus menționate și beneficiind de tehnologii de vârf utilizate în diagnosticul cancerului, bolilor neurodegenerative, cardiovasculare, al disfuncțiilor imune etc.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com