Galeria de Arta

arta pentru tine

  31.01.2014

Marea Neagră, istorie rescrisă

În 2014 se împlinesc 5 ani de la pronunțarea publică, la data de 3 februarie 2009, a Hotărârii Curții Internaționale de Justiție de la Haga, în procesul „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina). Momentul de importanță excepțională consacră prima, și până în prezent, unica extindere de drepturi suverane și jurisdicție suverană ale României după Marea Unire de la 1918. Romfilatelia marchează acest moment istoric, de politică externă, prin emisiunea de mărci poștale “Marea Neagră, istorie rescrisă”, alcătuită dintr-o marcă poștală și un plic prima zi. Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 10 timbre + 2 viniete și colița dantelată. Începând cu ziua de luni, 3 februarie 2014, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Marea Neagră, istorie rescrisă

Prin Hotărâre, România a obținut 79,34% din zona aflată în dispută cu Ucraina, adică 9.700 km2 de platou continental și zonă economică exclusivă, cu importante resurse de hidrocarburi, de natură să asigure un înalt grad de independență energetică a României.

Acest rezultat excepțional reprezintă poate cea mai bună ilustrare a modului în care diplomația românească a știut să utilizeze eficient instrumentele „inteligente” ale dreptului internațional pentru atingerea unui obiectiv care ține de interesul național al României.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com