Galeria de Arta

arta pentru tine

  7.10.2008

Ziua filmului rus

Miercuri, 8 octombrie 2008, de la ora 19:00, Institutul Cultural Român din Bucureşti organizează împreună cu Fundaţia Est-Vest şi Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“ a III-a ediţie a Zilei filmului rus. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre filmul rus şi cel românesc, intitulată „Modalităţi de abordare în documentarul biografic, istoric şi etnografic“. Participă Tatiana Donskaia, Ivan Golovnev, Tofik Şahverdiev, Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, criticul de film Mihai Fulger şi traducătoarea Maria Dinescu.

Ziua filmului rus

Ivan Golovnev a realizat, printre altele, “Micuţa Katerina” (2004), “Musafirul” (2004), “Răspântia” (2006). A obţinut Premiul ONC la Festivalul de Scurtmetraje Alter-Native (România, 2005), menţiune specială a juriului la Festivalul de Film de la Oberhausen (Germania, 2005), premiul UNICEF la Festivalul Internaţional de Documentare şi Scurtmetraje (Bilbao, Spania, 2005), premiul special al juriului la Festivalul de Film „Black Maria“ (New York, 2006), premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de scurtmetraje pe tematici culturale (Jaipur, India, 2007).

Din creaţia sa, va fi prezentat documentarul “Bătrânul Peter”, realizat în 2008. Filmul îl prezintă pe bătrânul Peter Sengepov, ultimul şaman de pe râul Kazym, care locuieşte singur în taigaua siberiană.

Tofik Şahverdiev are în filmografia sa “Să mori de dragoste”, “Despre iubire”, “Solistul”, “Marşul victoriei”, “Pentru aplauzele lumii”. Filmul “Să mori de dragoste”, realizat în 1990, este inclus pe lista CLASSICA – 50 cele mai interesante filme documentare din secolul XX. A obţinut Premiul principal la Festivalul Internaţional de film de la San Francisco (1990), Premiul Academiei de film NICA (2001), Premiul festivalurilor de la Moscova – Pegasul de aur (2001), Premiul pentru contribuţia importantă la dezvoltare artei cinematografice, Kalamata, Grecia, (2002).

Vor putea fi vizionate două scurtmetraje realizate de Tofik Şahverdiev. “Repetiţie la cvartet”, din 2007, prezintă repetiţia Cvartetului Moscova, care interpretează un cvartet Giuseppe Verdi. Nu există un subiect, dar totul este filmat cu un rafinament subtil, frumuseţea imaginilor reprezentând unicul scop al demersului autorului. “Masa de la restaurant”, tot din 2007, propune un colaj de fotografii realizate de paparazzi. Filmat la Milano, fără actori, scurtmetrajul reprezintă un spectacol muzical, dramatic. O poveste de dragoste autentică, emoţionantă şi captivantă, care durează mai puţin decât citirea acestui text.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com