Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.05.2007

Festivalul de Film Bucuresti

Intre 4 si 13 mai, Bucurestiul gazduieste unul dintre cele mai indraznete proiecte artistice europene. Regizori consacrati, critici de renume, tineri debutanti incredibil de talentati, interpretari autentice si productii cinematografice formidabile sunt protagonistii unui spectacol de exceptie: Festivalul de Film Bucuresti (Bucharest Film Festival - BFF).



Parte a programului “Primavara culturala bucuresteana”, initiat de ARCUB - Centrul pentru proiecte culturale al Primariei Municipiului Bucuresti, Festivalul de Film Bucuresti, organizat de Fundatia ARTIS (Asociatia Romana de Teatru si Film), infiintata de Cornelia Palos, consilier al Ministerului Culturii si Cultelor, isi propune sa aduca in atentia publicului sensibilitatea artistica a cinematografiei europene si, in mod special, a filmelor din Europa centrala si de est.

Ceremonia de deschidere a festivalului va aduce, in seara de 4 mai, incepand cu ora 19:00, pe covorul rosu de la CinemaPRO, pelicula castigatoare a Premiului Oscar la categoria “Cel mai bun film strain” (2007), “Das Leben Der Anderen” (”Vietile altora”), in regia lui Florian Henckel von Donnersmarck. Filmul este inclus in sectiunea necompetitionala “Europa”, care reuneste sase lungmetraje nominalizate si, respectiv, recompensate, anul trecut, cu Premiul Academiei Europene de Film. Cele sase productii vor fi proiectate in aer liber, in Piata George Enescu, si vor fi reluate de CinemaPRO – in cadrul spectacolului de dimineata; si, respectiv, de Hollywood Multiplex – in timpul vizionarilor de dupa-amiaza.

Alaturi de sectiunea “Europa”, au fost deschise trei categorii competitionale: cea de “Scurtmetraj si Documentar”, pentru care au fost selectionate 20 de productii, de “Lungmetraj”, la care participa 13 filme, si categoria speciala “CineBlacKSea”. Sapte pelicule realizate in Bulgaria, Turcia, Armenia, Gruzia si Rusia isi vor disputa premiul pus in joc la aceasta ultima sectiune dedicata regizorilor din bazinul Marii Negre. Toate filmele inscrise in competitie vor fi proiectate intre 5 si 11 mai in sala Eforie a Cinematicii si, de asemenea, vor fi reluate de CinemaPRO si de Hollywood Multiplex, pana pe 13 mai.

Gala de decernare a premiilor Festivalului de Film Bucuresti va reuni pe aceeasi scena participantii si membrii juriului, in seara de 13 mai, la CinemaPRO, incepand cu ora 18:00. Aceasta va fi urmata de proiectia peliculei “9th Company” (”Compania a 9-a”), drama ce marcheaza debutul regizoral al actorului rus Fyodor Bodnarciuk, si de un cocktail.

Printre membrii juriului au fost anuntate personalitati de referinta pentru lumea internationala a filmului, precum regizorul Bruno Coppola, producator muzical al peliculei “Nasul 2″ si castigator al Premiului Kodak European Showcase for New Talent pentru scurtmetrajul “Stuff Bear”, realizat in Romania si lansat in timpul Festivalului de la Cannes din 2003; Manuela Cernat, critic de film si profesor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti; Vera Vlajic, directoarea Festivalului de scurtmetraje si documentare de la Belgrad si membra a Academiei de Film din Serbia; si Andriy Khalpakchi, director al Festivalului de Film de la Kiev si membru al Asociatiei Criticilor din Ucraina.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta, Blogroll
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com