Clopotele Grassmayr in Romania
La Targul de Obiecte Bisericesti (Romexpo, 3-5 Mai 2007) se expun publicului larg clopotele Grassmayr, singurele clopote din lume care “canta” pe note muzicale.

Turnate pentru catedrale celebre precum Sf. Stefan din Viena (20 tone), aceste clopote continua o traditie de cinci secole in rafinarea sunetelor.
Reprezentantul firmei Grassmayr in Romania, ing. Corneliu Revencu, va organiza demonstratii pentru publicul larg la standul de la Romexpo. Vor fi expuse 3 clopote mari acordate in gama, un carilon format din 9 clopote care poate interpreta orice partituri muzicale, sisteme de actionare ale clopotelor si orologii.
Pentru un clopot, frumusetea estetica, timbrul, puterea, dar mai ales armonia sunetelor, depind in mod fundamental de profilul sau. Clopotele Grassmayr sunt adevarate instrumente muzicale, prin structura lor complexa generand mai multe tonalitati (la clopotele mari, pana la 50 tonalitati diferite). Sunetul generat prin lovirea unui clopot Grassmayr se compune in principal din Fundamentala, Octava inferioara, Qvinta, Terta si Octava superioara, toate realizate cu o precizie de o saisprezecime de semiton, cel mai fin sunet realizat vreodata.
“Binecuvantarea Domnului este totul” - au fost primele cuvinte din jurnalul de calatorie scris de stramosul Bartlme Grassmayr. Dupa ce isi facuse ucenicia mai multi ani, in diferite locuri, intors in anul 1599 in Tirol, toarna primul clopot, ca o piatra de temelie pentru afacerea familiei. Cunostiintele despre turnarea clopotelor au fost cu grija pastrate de-a lungul a cinci secole, imbogatite cu noi descoperiri si transmise din tata in fiu ca o mostenire, de-a lungul a 14 generatii pana in prezent.
Printre catedralele celebre din lume care au clopote Grassmayr se numara: Catedrala Sf. Stefan din Viena, Catedrala Sf. Sava din Belgrad (care detine nu mai putin de 49 clopote), Catedrala din Graz, Catedrala Sf. Ion din Lyon.
In Romania clopote Grassmayr pot fi auzite la Biserica Sf. Mina din Bucuresti, catedralele noi din Arad, Bacau, Deva, Onesti, Oradea sau manastirile Dorna-Arini, Lainici, Caraiman.