Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.05.2007

Noaptea Muzeelor la Muzeul National de Arta al Romaniei

Sambata, 19 mai 2007, cu ocazia celei de-a treia editii a Noptii Muzeelor, Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul sa viziteze in nocturna Galeria Nationala si expozitia “Mobilier provincial francez”, care vor ramane deschise pana la miezul noptii (accesul in sali este liber si este permis pana la orele 23.30).

Anul acesta Muzeul National de Arta al Romaniei mizeaza pe interdisciplinaritate si propune un proiect inedit, in care se imbina artele plastice, dansul, coregrafia si proiectiile video.

“Corpuri in oglinda” este un proiect realizat in colaborare cu Asociatia ArtLink, cu sprijinul Centrului National al Dansului. Incepand cu orele 21:00, in curtea muzeului se va desfasura un spectacol-instalatie de dans contemporan insotit de proiectii video pe cladire. Cinci tineri coregrafi – Alexandra Pirici, Andreea Capitanescu, Ana Catalina Gubandru, Carmen Cotofana si Valentina de Piante Niculae - au pregatit cate un moment de dans inspirat de lucrari aflate in Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Operele de arta devin astfel un teritoriu nou de explorare coregrafica care pune in valoare sensurile lucrarilor plastice si le imbogateste cu noi intelesuri. Artistul vizual Vali Chincisan a realizat un montaj video cu lucrarile de arta ce au inspirat dansurile, care va fi proiectat pe cladirea muzeului, in dialog cu piesele coregrafice.

Alaturi de sediul central al Muzeului National de Arta al Romaniei, si Muzeul Colectiilor de Arta isi asteapta vizitatorii tot pana la miezul noptii.

In aceasta zi, publicul are acces liber in timpul orarului obisnuit de vizitare (11:00 -19:00) si la expozitiile temporare deschise la Muzeul National de Arta al Romaniei - “Donatia de grafica Eugen Gasca” si “Wifredo Lam. Cartografie intima”, precum si la celelalte doua muzee-satelit: Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady.

Prima editie a Noptii Muzeelor a avut loc pe 14 mai 2005, la initiativa Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta, si s-a bucurat de un imens succes. Anul acesta, mai mult de 5000 de muzee din Europa au primit invitatia de a participa la cea de-a treia editie a evenimentului, ce isi propune sa atraga spre muzee un public nou, format mai ales din tineri, si sa determine o mobilizare a muzeelor europene si a publicului acestora in vederea construirii unei Europe a culturii.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com