Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.05.2008

5 filme premiate în 2008

Vineri, 23 mai 2008, de la ora 19:00, la Seara de film de la Institutul Cultural Român (Bucureşti, Aleea Alexandru 38) vor fi prezentate cinci scurtmetraje premiate în acest an la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT: “Cleaning Lady’s Dreams” (Belgia, 2007), “Madame Tutli-Putli” (Canada, 2007), “Polska Road Movie” (Germania, 2007), “Tokyo Jim” (Marea Britanie, 2007) şi “Ştefan” (România, 2007). Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.


Trofeul Festivalului, Premiul pentru regie „Cristian Nemescu” şi Premiul pentru coloana sonoră „Andrei Toncu” au fost oferite de Institutul Cultural Român. Proiecţia este organizată în colaborare cu Societatea Culturală „NexT”, iar filmele vor fi prezentate de criticul Andrei Gorzo.

“Cleaning Lady’s Dreams” (”Visele unei femei de serviciu”), scurtmetrajul de 15 minute al regizoarei Banu Akseki, a câştigat Trofeul Festivalului. Viaţa lui Gül se scurge în slujba altora, fără bucurii. Întâmplător, femeia îşi întrezăreşte disperarea şi singurătatea propriului suflet. Filmul a câştigat Premiul 1 la Montreal Film Festival 2007, Best Cinematography la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, în 2007 şi a participat la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Tampere, în 2008.

“Polska Road Movie”, filmul de 30 de minute al lui Bartosz Grudziecki, a obţinut Premiul pentru regie „Cristian Nemescu”. Personajul principal, Maria, e în Polonia, însoţită de soţul ei, în căutarea vechiului ei prieten prin corespondenţă, căruia îi promisese cu 20 de ani în urmă că-i va aduce ciocolată din Germania. În timp ce încearcă să găsească oraşul lui Janek, cei doi o întâlnesc pe tânăra Agnieszka, care ar trebui să le arate drumul spre sat. Filmul a primit o Menţiune Specială la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Cinema de la Huy (Belgia).

“Madame Tutli-Putli” este un scurtmetraj de animaţie, în regia lui Chris Lavis şi Maciek Szczerbowski, distins pentru coloana sonoră, semnată de David Bryant, cu Premiul „Andrei Toncu”. Doamna Tutli-Putli călătoreşte cu trenul de noapte, oscilând între lumea reală şi cea imaginară. Îşi înfruntă demonii şi se lasă atrasă într-un vârtej de mister şi suspans. Palmares: Best Animation la Festivalul de Scurtmetraj al oraşului New York, Canal+ Award for Best Short Film la Săptămâna Criticii-Cannes, Best Animation Award la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Palm Springs.

Scurtmetrajul de 13 minute al Stancăi Radu, “Ştefan”, a primit Premiul pentru cel mai bun film românesc. Ştefan, un băieţel de zece ani, trebuie să-şi îndeplinească misiunea pentru piesa organizată de şcoală. Rolul voievodului Ştefan cel Mare devine centrul universului său, iar piesa devine ocazia perfectă pentru părinţi şi profesori de a se mândri cu eforturile copilului. Filmul a mai fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii de la San Francisco, în 2008.

Scurtmetrajul britanic de 8 minute “Tokyo Jim”, în regia lui Jamie Rafn, a fost desemnat de criticul de film Alex Leo Şerban drept cel mai amuzant film din competiţie. Jim este un avocat englez care se afla în Tokyo ca să finalizeze o afacere importantă. Din păcate, Jim nu se simte prea bine, iar domnul Yakamoto îl urăşte. Jim acceptă, din politeţe, să iasă să bea ceva pentru a sărbători semnarea tranzacţiei. Palmares: 2nd Prize TCM Award la London International Film Festival 2006, Prix UIP (United International Pictures) la Sarajevo 2007, nominalizat la Prix UIP acordat de Academia Europeană de Film.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Video, Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com