Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.09.2012

Seara scurtmetrajelor premiate NexT 2012

Seara de film de la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) propune joi, 27 septembrie 2012, de la ora 18:00, o retrospectivă cu toate filmele premiate la recenta ediție a Festivalului Internaţional de Film NexT. Proiecția cuprinde șase scurtmetraje excelente și va fi urmată de o discuție moderată de criticul de film Andrei Gorzo, la care vor lua parte regizorii Millo Simulov și Dorian Boguță. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Creat în 2007, în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound designerului și compozitorului Andrei Toncu, NexT susţine cinemaul imaginativ şi inovator din întreaga lume. Misiunea sa este să descopere şi să promoveze în plan local, naţional şi internaţional cineaştii talentaţi aflaţi la începutul carierei lor. Selecția filmelor din competiția festivalului este realizată de criticul de film Andrei Gorzo și de co-selecționera sa Irina Trocan şi în 2012 a cuprins 27 de titluri, din cele peste 1200 de filme primite.

Institutul Cultural Român, partener al festivalului încă de la prima ediție, a oferit și în acest an Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai buna regie și Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră.

Scurtmetrajele prezentate sunt următoarele:

“Hello Kitty”
Regia Millo Simulov, România, 2011, 24’
Premiul publicului pentru film românesc
O vară de neuitat la malul mării, alături de cei mai buni prieteni. Nimic nu le poate sta în cale.

“De azi înainte”
Regia Dorian Boguță, România, 2012, 36’
Premiul pentru cel mai bun film românesc
Ştefan împlinește 18 ani şi cadoul de aniversare este o lecţie de şofat, o sticlă de votcă şi o discuţie libertină despre femei. Însă acest „cadou“ conţine şi o surpriză care dă peste cap toată aniversarea băiatului.

“Room” (”Camera”)
Regia Fernando Franco, Spania, 2011, 18’
Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră
Ana e în cameră.

“Junior”
Regia Julia Ducournau, Franţa, 2011, 21’
Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie ex-aequo
Justine, a.k.a. Junior, este o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte. Este doar un pic misogină. După ce este diagnosticată cu un virus stomacal, corpul ei trece printr-o metamorfoză bizară…

“Aglaee”
Regia Rudi Rosenberg, Franţa, 2010, 19’
Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie ex-aequo
Premiul publicului
În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu un handicap fizic, să iasă împreună cu el.

“Mediterrannees” (”Pe malurile Mediteranei”)
Regia Olivier Py, Franţa, 2011, 32’
Trofeul NexT
Salvate de la uitare, după 25 de ani, aceste filme de 8 mm pun într-o nouă perspectivă destinul unei familii şi al unei generaţii.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com