Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.12.2011

Shorts UP!

Filmul românesc în Germania a devenit o prezenţă constantă în evenimentele organizate de Institutul Cultural Român din Berlin. Lla începutul anului 2011, a iniţiat programul de masterclassuri “Film - reţeta noastră secretă”, care s-a bucurat de un real succes, prezentând publicului german o serie de filme semnate de regizori de renume din România. Parteneriatul cu cinematograful de artă FSK din Berlin Kreuzberg şi colaborarea cu cele mai importante şcoli de film şi televiziune din Berlin şi Potsdam au permis dialogul între regizorii Alexandru Solomon, Corneliu Porumboiu, Bogdan George Apetri cu publicul numeros prezent la aceste proiecţii.

Seria evenimentelor cinematografice continuă cu organizarea pentru prima dată în Berlin a unui mini-festival dedicat filmelor de scurtmetraj din România, intitulat “Shorts UP!”. Cinematograful FSK găzduieşte pe 3 decembrie 2011 lunga seară a scurtmetrajelor româneşti, cu o selecţie de filme premiate la marile festivaluri internaţionale: “Lord”, regia Adrian Sitaru, “Muzica în sânge”, regia Alexandru Mavrodineanu, “Captivi de Crăciun”, regia Iulia Rugină, “Apele tac”, regia Anca Miruna Lăzărescu, “15 iulie”, regia Cristi Iftime, “Draft 7″, regia Luiza Pârvu, “Derby”, regia Paul Negoescu, “Oxygen”, regia Adina Pintilie, “Superman, Spiderman sau Batman”, regia Tudor Giurgiu.

Înainte de proiecţia filmelor, regizorii Iulia Rugină, Luiza Pârvu şi Cristi Iftime vor fi prezentaţi publicului. Discuţia dintre regizorii invitaţi şi public va fi moderată de către cunoscutul critic de film Bernd Buder, curator al Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Iulia Rugină a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2006. Filmele sale studenţeşti Bună Cristina! Pa Cristina! şi Vineri in jur de 11 au fost selectate şi premiate la mai multe festivaluri internaţionale de film, printre care cele de la Oberhausen, Clermont-Ferrand, Cottbus, München, Ludwigsburg, Brussels.

Luiza Pârvu a absolvit cursurile de regie la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2010. Scurtmetrajele regizoarei se remarcă prin preferinţa pentru ficţiune, precum Vera vs Ursul de Bibliotecă (2009), Aniversarea (2010) şi Draft 7 (2011).

Cristi Iftime, a urmat de asemenea cursurile Facultăţii de Film, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucureşti. Din filmografia sa fac parte scurtmetrajele Tu plus eu (2007), Patru instrumente (documentar, 2008), Timi (2009). Cel mai recent scurtmetraj al său – 15 iulie a fost selecţionat in 2011 în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Seara scurtmetrajelor va fi completată de un medalion dedicat regizorului Cristian Mungiu cu proiecţia celor trei scurtmetraje ale sale “Zapping”, “Nici o întâmplare” şi “Corul pompierilor”.

Festivalul se încheie pe 5 decembrie cu o după-amiază specială cu filme studenţeşti în sala mare de proiecţie a Universităţii de Film şi Televiziune HFF Konrad Wolf din Potsdam. Proiecţia de la Potsdam include filmele “Pizza Love”, regia Ivana Mladenovic, “Ela”, regia Tudor Jugiu, “Palmele”, regia George Chiper, “Categoria grea”, regia: Olivia Căciuleanu, “Draft 7″, regia Luiza Pârvu, “Extrasezon”, regia Raia Al Souliman, “Strung Love”, regia Victor Dragomir.

După proiecţie va avea loc o dezbatere între studenţii germani şi tinerii regizori români. La dezbatere va participa şi asistent univ. drd. Andrei Rus din partea UNATC Bucureşti.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com