Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.10.2009

Nunta lui Oli la Uppsala

Scurtmetrajul “Nunta lui Oli” al regizorului Tudor Cristian Jurgiu participă în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala ce se desfăşoară în perioada 19-25 octombrie 2009. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Stockholm l-a invitat la festival pe producătorul filmului, Bogdan Crăciun, care va introduce filmul şi va participa la discuţia “Breakfast at the festival”, organizată sâmbătă, 24 octombrie, ora 10:00, la Cinematograful Grand.

Scurtmetrajul “Nunta lui Oli”, regizat de Tudor Cristian Jurgiu în 2009, are o durată de 21 de minute. Singur în bucătăria lui din București, Dorel se pregătește pentru ceea ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului său, care are loc în SUA. Dorel va vedea nunta printr-o cameră web, alături de doi dintre prietenii fiului său. Pe micul monitor o vor cunoaște pe mireasă şi pe tatăl ei și vor fi martori la ceremonie.

Bogdan Crăciun este producătorul filmului “Nunta lui Oli”, din partea casei de producţie Libra Film. Lucrează de 3 ani în acest domeniu, fiind implicat, printre altele, în producţia filmului de lung metraj “Cenuşă şi Sânge” în regia franţuzoaicei Fanny Ardant, film a cărui premieră românească va avea loc în luna noiembrie 2009.

Tudor Cristian Jurgiu studiază la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti. A mai regizat “Fratele lui Dan” (2008) şi “Misiunea lui Fănel” (2007). “Nunta lui Oli”, primul film pe care l-a realizat cu ajutorul unei case de producţie, a fost răsplătit cu premii la festivalurile internaţionale din România.

Institutul Cultural Român de la Stockholm este partener al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala încă din 2007. În ultimii anii, prezenţa filmelor româneşti în festival a fost vizibilă: în 2007, Marele Premiu al Festivalului a revenit scurtmetrajului “Lampa cu căciulă” de Radu Jude, iar în 2008 Premiul Juriului a fost acordat scurtmetrajului “Interior. Scara de bloc” de Ciprian Alexandrescu. Tot în 2008, festivalul a organizat în parteneriat cu ICR Stockholm două programe cu selecţii de scurtmetraje româneşti din ultimii ani, precum şi un seminar care i-a avut ca invitaţi pe regizorul Anamaria Chioveanu, producătorul Paul Sorin Damian şi criticul de film Andrei Gorzo. Printre realizatorii de film români care au vizitat festivalul la invitaţia ICR Stockholm se mai numără producatorul Ada Solomon şi regizorul Marian Crişan.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com