Galeria de Arta

arta pentru tine

  4.05.2010

TimiShort este gata de start

Pe 5 mai 2010 începe cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film TimiShort, care se va desfăşura până pe 9 mai 2010. Evenimentul de la Timişoara îşi propune în fiecare an să descopere noi autori de cinema (români şi străini), să prezinte publicului filme importante recente (scurtmetraje şi lungmetraje) şi să creeze un nou pol de interes cinematografic, reprezentativ pentru zona de vest a ţării, într-un mare centru cultural şi universitar.

Ca şi anul trecut, competiţia oficială a TimiShort cuprinde 16 scurtmetraje internaţionale (de ficţiune şi documentare), dintre care patru semnate de regizori români. Filmele vor fi evaluate de un juriu de profesionişti, din care fac parte anul acesta regizorul suedez Jöns Jönsson
(câştigătorul de anul trecut al Trofeului TimiShort), precum şi reprezentanţi ai unor importante festivaluri de film internaţionale: Bernard Payen („Semaine de la Critique” / Cannes), Maike Höhne („Berlinale Shorts” / Berlin), Anne Delseth (Fribourg, Elveţia) şi Andrei Gorzo (NexT Bucureşti).

Cineastul Jöns Jönsson s-a născut în 1981 la Stockholm. În 2002 şi-a început studiile în Ştiinţe culturale la Universitatea Lunds din Suedia. Din 2006 studiază Regie la HFF în Potsdam-Babelsberg (Germania). Filmografia sa conţine scurtmetrajele “What’s My Name?” (2006), “Stones Have a Memory” (2007) şi “The Sea” (2008). Cel din urmă titlu a fost selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din 2009 şi în acelaşi an a câştigat Trofeul primei ediţii TimiShort.

Francezul Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris. A înfiinţat revista „Travelling Avant” (1992-1999), iar din 2000 este redactor-şef al site-ului „Objectif Cinéma”; prezintă şi o emisiune radio de cinema.

Maike Mia Höhne, născută în Hanovra (Germania) în 1971, a studiat Comunicare vizuală în Hamburg şi în Cuba. A fost implicată în diverse proiecte cinematografice în Buenos Aires şi Bruxelles. Din 2001, activează ca scriitor, curator, conferenţiar, moderator, producător, fotograf şi regizor. Scurtmetrajele sale sunt reprezentate de Institutul de Film şi Artă Video Arsenal şi Agenţia pentru Scurtmetraj din Hamburg. Din 2007 este selecţioneră a secţiunii „Berlinale Shorts” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. În prezent, locuieşte în Hamburg şi Berlin şi pregăteşte un album de fotografie, un scurtmetraj şi un lungmetraj.

Anne Delseth, născută în 1980, a absolvit Jurnalism. În 2000, în timp ce îşi urma studiile masterale, a început să lucreze ca voluntar la Festivalul Internaţional de Film de la Fribourg. A activat apoi în vânzări şi în producţia de film. Din 2007 este selecţioner în cadrul festivalului elveţian, fiind responsabilă şi cu secţiunile de scurtmetraje şi platforma pentru profesionişti Forum@FIFF.

Andrei Gorzo, un nume foarte cunoscut publicului românesc, publică regulat critică de film începând din 1996 (în prezent, cu precădere în revistele „Dilema veche” şi „24 FUN”). Din 2007 este director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT din Bucureşti. În 2009 a publicat o culegere de cronici, “Bunul, răul şi urâtul în cinema”. În prezent, îşi pregăteşte teza de doctorat, care analizează Noul Cinema Românesc în contextul istoriei şi al teoriei realismului cinematografic.

TimiShort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român. Festivalul se bucură de susţinere şi din partea unor parteneri precum: Forumul Cultural Austriac, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, Centrul Cultural German Timişoara şi alţii.

Din echipa festivalului fac parte Andreea Dinca (director executiv), Cristina Docea (director administrativ), Andrada Vaida (coordonator producţie), regizorul Paul Negoescu (director artistic) şi criticul Mihai Fulger (selecţioner).

Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.timishort.ro.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com