Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.08.2013

Scurtmetrajul “Marţi” la Nancy-Lorraine International Film Festival

Scurtmetrajul “Marţi”, scenariul şi regia Roxana Andrei, a fost selectat în principala secţiune competiţională a Festivalului Internaţional de Film Nancy-Lorraine din Franţa. Festivalul are loc la Nancy în perioada 30 august-7 septembrie 2013 şi a ajuns la cea de a 19-a ediţie. “Marţi” este singura producţie exclusiv românească prezentă în competiţia oficială a scurtmetrajelor şi a fost în selecţie alături de 1700 de producţii internaţionale.

Marţi

Scenariul este inspirat din fapte reale şi mai exact de rezonanţa mesajului transmis în timpul protestelor de stradă din ianuarie 2012 când domnul Nicolae Praţa a fost singurul protestatar din localitatea Baia de Arieş, judeţul Alba, care a ieşit în stradă timp de mai multe zile.

Un bătrân (interpretat de Constantin Cojocaru) aude la radio ştirea legată de faptul că manifestaţiile de stradă pentru schimbarea conducerii ţării continuă şi pleacă din satul său, peste dealuri, văi şi ape către cel mai apropiat oraş pentru a li se alătura concetăţenilor săi. Odată ajuns acolo, surpriza lui, dar şi a celorlalţi locuitori ai oraşului este una de proporţii.

Filmul a fost realizat de o echipă compusă din cinci persoane: scenariu şi regia Roxana Andrei, director de imagine Adriana Crăciunescu, asistent imagine Boroka Biro, montaj şi sunet Alexandru Petru Bădeliţă, producţie Mihai Biţă. Filmul este o producţie UNATC 2012.

Participarea la Festivalul Internaţional de Film Nancy-Lorraine este posibilă cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
 
Scurtmetrajul a obţinut Premiul Publicului şi Menţiune Specială pentru Imagine în cadrul Festivalului Sarajevo Cocktail Film, 2012.

Roxana Andrei s-a născut la Bucureşti în anul 1985. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, în anul 2010, iar în anul 2012 a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de Film şi TV la clasa profesorilor Copel Moscu, Napoleon Helmis şi Paul Negoescu. A participat la festivaluri internaţionale în cadrul Talent Lab ca şi regizor: Sarajevo Talent Campus, 2012, din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, Transatlantic Talent Lab, 2012, din cadrul Festivalului International de Film de la Reykjavik, Islanda, Talent Lab, 2012, din cadrul Festivalului International de Film Transilvania, Cluj-Napoca.

Roxana Andrei, regizor

Roxana Andrei, regizor

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com