Suceava - 625 de ani de la prima menţiune documentară
Anul 2013 marchează împlinirea a 625 de ani de când Suceava a fost atestată documentar, printr-un act emis de către Petru I Mușat la 11 februarie 1388 din „cetatea Sucevei”. Domnitor al Moldovei în perioada 1375-1391, Petru I Mușat este cel care construiește Cetatea Sucevei, zidește Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuți și bate prima monedă a Moldovei, groșul moldovenesc din argint. Continuând seria emisiunilor filatelice ce promovează orașele României, Romfilatelia se alătură acțiunii de celebrare a acestui eveniment și introduce în circulație o emisiune de mărci poștale intitulată “Suceava – 625 de ani de la prima mențiune documentară”. Începând cu ziua de joi, 30 mai 2013, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Emisiunea aniversară este alcătuită din două timbre poștale, ce ilustrează monumente reprezentative din istoria și cultura orașului, după cum urmează:
- timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează Cetatea de Scaun a Sucevei, construită în timpul domniei lui Petru I Mușat și capitală moldavă până la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind distrusă în totalitate în urma unui puternic cutremur;
- marca poștală cu valoarea nominală de 4,30 lei ilustrează Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuți, o altă ctitorie a lui Petru I Mușat, ce datează din secolul XVII și reprezintă cea mai veche biserică din Suceava.
Alături de cele două timbre, emisiunea filatelică mai conține un plic prima zi și un album filatelic, iar ca formă de machetare, au fost folosite coliţa dantelată, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă şi coala de 32 de timbre.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare și este echipat cu colița dantelată cu cele 2 timbre ale emisiunii, având elemente grafice în folio aur și un plic „prima zi” cu ștampila „prima zi” aplicată în folio aur.