Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.08.2013

Oradea - 900 de ani de atestare documentară

Atestată documentar încă din 1113, Oradea, obiectiv istoric, cultural şi turistic major din Transilvania, se mândreşte astăzi cu monumente istorice şi arhitectonice de mare valoare. În semn de recunoaştere a importanţei acestui oraş, sărbătorind totodată şi cele nouă secole de la prima menţiune documentară, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea aniversară de mărci poştale “Oradea - 900 de ani de atestare documentară”. Începând cu ziua de vineri, 30 august 2013, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Oradea - coliţă

Alcătuită din 4 mărci poştale, emisiunea prezintă 4 obiective arhitecturale impresionante, emblematice pentru oraşul menţionat. Astfel:

  • marca poştală cu valoarea nominală de 2,10 lei ilustrează Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută şi ca Biserica cu Lună, construită între anii 1784-1790;
  • pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei a fost înfăţişată Catedrala romano-catolică, cea mai mare biserică în stil baroc din ţară şi care a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea;
  • Teatrul „Regina Maria”, construit în stil eclectic şi inaugurat în anul 1900, a fost ilustrat pe marca poştală cu valoarea nominală de 4,70 lei;
  • marca poştală cu valoarea nominală de 9,10 lei prezintă Primăria Municipiului Oradea, construită în primii ani ai secolului al XX-lea.

Emisiunea este completată de un plic prima zi şi un produs filatelic special, iar ca forme de machetare, au fost folosite coliţa, blocul-coliţă, minicoala de 8 timbre + 1 vignetă, coala de 32 de timbre.

Pe coliţa emisiunii, alături de marca poştală cu valoarea de 9,10 lei, se regăseşte o imagine a unei stampe din perioada paşalâcului turcesc de Oradea (1660-1692), detalii din această lucrare regăsindu-se pe vignetele celor 4 minicoli, precum şi pe plicul prima zi.

Pe blocul-coliţă al emisiunii de mărci poştale (disponibil doar în album), alături de cele 4 mărci poştale, este reprodusă Cetatea bastionară şi oraşul Oradea la 1598, după o gravură în metal realizată de Georg Houfnagel (copie din secolul al XIX-lea). Aceasta este una dintre cele mai cunoscute stampe a oraşului medieval Oradea.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi este echipat cu blocul-coliţă al emisiunii, numerotat cu roşu de la 001 la 400 şi având elemente grafice în folio (color şi aur) şi un plic prima zi având imprimat titlul emisiunii în folio color şi ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur, numerotat cu negru de la 001 la 400.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Oradea - bloc special

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com