Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.04.2012

Timişoara - 800 de ani de atestare documentară

Deşi data atestării documentare a Timişoarei este una controversată, cea mai des acceptată este anul 1212. Astfel, în 2012, momentul aniversar este sărbătorit de către Romfilatelia prin introducerea în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „Timişoara – 800 de ani de atestare documentară”.

colita

Emisiunea conţine 4 mărci poştale, din care una este machetată şi în coliţă, 2 plicuri prima zi, un carton filatelic şi un album filatelic. Astfel, cele 4 mărci poştale ilustrează:
- timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei – Catedrala Episcopală Romano-Catolică sau Domul Romano-Catolic, o construcţie barocă, cea mai valoroasă din Banat;
- timbrul cu valoarea nominală de 5 lei – Cetatea Timişoarei din 1602, după o cromolitografie a lui Fork E. realizată în 1876;
- timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei – Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara, după o litografie din secolul XVIII;
- timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, cea mai mare construcţie religioasă a oraşului şi simbol al acestuia.

timbru 14,50 lei

Albumul filatelic al emisiunii este realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare, echipat cu produsul filatelic special al emisiunii (numerotat cu roşu de la 001 la 500) – care reuneşte mărcile poştale ale emisiunii (alături de schwarzdruck-urile lor) şi coliţa, având aplicată ştampila prima zi în folio aur.

timbru 7,60 lei

Timişoara, cel mai vestic oraş al României, dar şi punct reprezentativ de pe harta Banatului românesc, a fost întotdeauna un model demn de urmat, din punct de vedere economic, social sau cultural. Aşezată într-un punct strategic ce poate controla întreaga Câmpie a Banatului, acest oraş a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a existenţei sale în vremea domniei lui Carol Robert de Anjou (1308-1342).

timbru 5 lei

Totodată, Timişoara este oraşul cu cele mai multe premiere, dintre care amintim: primul oraş din Imperiul Habsburgic iluminat cu lămpi cu gaz (1857) şi primul oraş din Europa continentală ilumitant cu electric (1884), iar ca şi importanţă culturală, oraşul era singurul din Europa în care se găseau, în 1953, trei teatre de stat în limbile română, maghiară şi germană.

timbru 2,10 lei

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com