Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.01.2014

Oraşele României, Arad

Tema tradițională regiuni și orașe ale țării noastre este abordată și în 2014 de Romfilatelia, care introduce în circulație emisiunea de mărci poștale “Orașele României, Arad”, continuând astfel să promoveze pe timbre clădiri simbolice naționale, de mare însemnătate culturală. Începând cu ziua de joi, 23 ianuarie 2014, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Arad

Asemenea oricărei regiuni, și orașul Arad găzduiește edificii importante, definitorii pentru istoria, arhitectura, cultura și tradițiile zonei. Dintre acestea, patru sunt reproduse pe timbre, după cum urmează:

  • Palatul Administrativ (Primăria) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei. Găzduind Primăria și Instituția Prefectului, clădirea îmbină armonios arhitectura eclectică cu artele plastice;
  • Timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei înfățișează Catedrala ortodoxă veche, construită în stil baroc și având hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”;
  • Biserica Evanghelică-Lutherană este reprodusă pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,60 lei. Cunoscută și sub numele de „Biserica Roșie”, a fost construită în stil neogotic, în perioada 1905-1906;
  • Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei și reprezintă una dintre cele mai impresionante clădiri ale Aradului, realizată în stil neoclasic în perioada 1872-1874.

Alături de cele patru timbre, emisiunea mai conține și un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre.

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 325 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii, numerotat cu roșu de la 001 la 325 și ștampilat cu ștampila prima zi a emisiunii, și plicul prima zi al emisiunii, având ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur și fiind numerotat cu negru de la 001 la 325. Coperta albumului reproduce imaginea unei hărți a Aradului executată în anul 1752.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com