Galeria de Arta

arta pentru tine

  24.03.2014

Raţe sălbatice

Venind în întâmpinarea colecţionarilor, Romfilatelia continuă seria unuia dintre cele mai apreciate proiecte filatelice, dedicat temei “Faună”, prin introducerea în circulaţie a emisiunii de mărci poştale “Raţe sălbatice”. Începând cu ziua de luni, 24 martie 2014, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Raţe sălbatice

Cele 4 timbre ilustrează următoarele specii de raţe:

  • Timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei prezintă Rața mare (Anas platyrhynchos), strămoșul raței domestice, specie sedentară care cuibăreşte şi iernează în număr mare pe teritoriul României;
  • Raţa moţată (Aythya fuligula) este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei. În România, această specie poate fi observată mai mult în timpul iernii, în zona litorală;
  • Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei reproduce Raţa lingurar (Anas clypeata), a cărei caracteristică o reprezintă ciocul foarte puternic dezvoltat şi turtit la vârf, formă după care a şi primit numele popular;
  • Raţa mică (Anas crecca), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei, se găseşte în număr mai mare la noi în ţară în perioada iernii, având cea mai mică talie dintre toate raţele cunoscute în România.

Alături de cele 4 timbre, emisiunea este completată de un plic prima zi pe care este reprodusă imaginea Raţei mandarin (Aix galericulata). Introdusă în Europa, în sec. XVIII, ca pasăre ornamentală pe lacurile din parcuri, specia se evidenţiază prin coloritul diversificat al penajului răţoiului, nefiind cunoscută existenţa ei pe teritoriul României.

Emisiunea este machetată în coală de 28 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi bloc de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic realizat într-un tiraj limitat de 300 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre şi plicul „prima zi” al emisiunii având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com