Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.01.2014

Florile deşertului

Flora, temă îndrăgită de pasionații filateliei, este abordată și în acest an de Romfilatelia în emisiunea de mărci poștale “Florile deșertului”, realizată într-o manieră ilustrativă deosebită. Începând cu ziua de miercuri, 29 ianuarie 2014, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Florile deșertului

Deși este o zonă geografică cu reputația de a susține puține forme de viață, deșertul oferă totuși oamenilor nenumărate și variate plante. Patru dintre acestea sunt ilustrate pe mărcile poștale ale emisiunii, după cum urmează:

  • Echinocereus triglochidiatus este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu. Aparținând familiei Cactaceae, planta este bogat lăstărită, înflorește în lunile aprilie-iunie, iar florile acesteia au culoarea roșie-portocalie;
  • Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei înfățișează Baileya multiradiata, o plantă erbacee anuală sau perenă cu viață scurtă, ce aparține familiei Compositae. Aceasta se remarcă prin culoarea galbenă a florilor și frunzele penate, acoperite cu peri, iar perioada de înflorire este aprilie-octombrie;
  • Solanum elaeagnifolium, plantă ce aparține familiei Solanaceae, este reprodusă pe marca poștală cu valoarea nominală de 8,10 lei. Este o plantă invazivă, periculoasă pentru culturile agricole și rezistentă la uscăciune. Înflorește în perioada aprilie-august, iar fructele sale roșii-portocalii sunt toxice, caracteristică definitorie pentru toate speciile din familia Solanaceae;
  • Hibiscus denudatus este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei și reprezintă un arbust peren ce aparține familiei Malvaceae. Crește în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, nordul Mexicului, dar și în regiuni deșertice, pante sau platouri stâncoase, de până la 600 m altitudine.

Alături de cele patru timbre, emisiunea mai conține și un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 4 timbre, blocul de 4 timbre și întregul poștal.

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 300 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul prima zi al emisiunii, având ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com