Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.04.2009

Premiul Henkel pentru Artă 2009

Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) anunţă lansarea celei de-a opta ediţii a Premiului Henkel pentru Artă, competiţie dedicată artiştilor din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Anul acesta, premiul se acordă pentru excelență artistică în mai multe domenii simultan: pictură, desen, fotografie, video și instalație. Adresându-se artiştilor din 31 de ţări, marele premiu, în valoare de 7000 Euro, urmăreşte îmbunătăţirea modului de percepere a particularităţilor culturale ale regiunii, contribuind la procesul integrării europene. Câştigătorul va fi ales de un juriu internaţional renumit. Pe lângă premiu, anul acesta, pentru prima oară, câștigătorul va fi invitat să își expună lucrările în cadrul unei expoziții individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK) din Viena, unul din partenerii proiectului, alături de KulturKontakt Austria.

Artiştii români sunt aşteptaţi şi ei să se înscrie în competiţie. Şi anul acesta, în cazul în care există mai mult de cinci înscrieri în România, se va organiza o preselecţie locală, jurizată de personalităţi importante ale mediului artistic local şi un reprezentant al companiei Henkel România. Juriul va alege trei artiști care vor intra în procesul final de selecţie de la Viena, precum şi un câştigător local, care va primi un premiu de 1,000 Euro. Fiecare dintre cei trei artiști selecționați pentru etapa internațională va trebui să trimită trei lucrări originale, pentru evaluare la Viena.

În cazul în care sunt numai cinci înscrieri în competiţie, lucrările vor fi transmise direct la Viena, pentru selecţia finală.

Pentru înscrierea la această ediţie a “Premiului Henkel CEE pentru Artă” sunt necesare următoarele documente:

  • Curriculum Vitae şi documente care să ateste dezvoltarea profesională a artistului (în limba engleză, vârsta limită a aplicanților este 40 ani);
  • 5-10 lucrări înscrise sub formă de fotografii, dosare, cataloage de artă (dimensiune maximă A3), diapozitive și DVD-uri. Nu se vor trimite lucrări originale în prima fază a competiției! Lucrările nu trebuie să fie anterioare anului 2006.

Competiţia este deschisă artiştilor din următoarele ţări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kirghistan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.

Artiştii români sunt rugaţi să trimită lucrările lor (care să respecte condiţiile de mai sus) până cel târziu pe 8 iunie 2009 (data poştei) la următoarea adresă:

Henkel
GMP PR
Attn: Roxana Poede
Pt. Premiul Henkel CEE pentru Artă
Str. Toamnei nr. 83, sector 2
Bucureşti

Pentru mai multe informaţii:
GMP PR, Roxana Poede, tel: 021–2104461; e-mail: roxana.poede@gmp.ro

Henkel nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventuala deteriorare a lucrărilor de artă. Lucrările înscrise de artişti vor fi returnate după deliberarea juriului sau după expoziţie. Nu se percepe taxă de participare la concurs.

Lucrările celor cinci finalişti internaționali nominalizaţi la Henkel CEE Art Award 2009 vor fi expuse publicului în cadrul unei expoziţii organizate la Viena în luna noiembrie 2009. Artiştii vor fi rugaţi să trimită lucrări suplimentare pentru această expoziţie. Compania Henkel va suporta costurile de transport de aproximativ 150 Euro. Artiştii nu vor fi remuneraţi pentru participarea la această expoziţie din Viena (sau pentru expoziţia din ţara lor de origine).

Anul trecut, România a fost reprezentată în cadrul competiției, dedicate desenului contemporan, de cinci artiști aleși în urma unei preselecții locale: Ana Bănică, Roman Tolici, Oana Lohan, Ciprian Paleologu şi Heliana Adalgiza Rotariu.

Henkel CEE oferă şi la această ediţie “Premiul pentru Tineri Artişti”, în valoarea de 2000 Euro, acordat participanţilor la programul cultural “Artists-in-residence” derulat de organizaţia culturală KulturKontakt Austria, partenerul tradiţional al companiei Henkel în acest proiect.

Programul “Artists-in-Residence” derulat de KulturKontakt oferă anual o bursă de trei luni la Viena pentru tineri artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est. Bursa acoperă cheltuielile de cazare, atelier, asigurare, o indemnizaţie lunară de 1000 Euro, şi prezentarea lucrărilor la sfârşitul celor trei luni.

În cadrul programului “Artists-in-Residence”, Henkel CEE anunţă Premiul pentru Tineri Artişti adresat tinerilor designeri din următoarele ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, România, Rusia, Serbia şi Ucraina. Pe lângă bursa de trei luni oferită de KulturKontakt Austria, câştigătorul va primi şi un premiu de 2000 Euro de la Henkel CEE. Acesta va fi ales de catre un juriu internaţional şi va fi anunţat în scris. Juriul se va întruni la începutul lunii septembrie la Viena, rezultatele putând fi accesate pe pagina de web a KulturKontakt (www.kulturkontakt.or.at).

Materialele necesare pentru înscrierea în aceasta competiţie trebuie să includă următoarele:

  • Curriculum Vitae care să includă şi experienţa artistică (în lb. engleză sau germană, vârsta maximă: 40 de ani)
  • 5-10 mostre de lucrări sub formă de fotografii, dosare şi/sau cataloage de artă (dimensiunea maximă: A3). Nu se acceptă CD-uri!

Foarte important: Materialele înscrise pentru acest concurs nu vor fi returnate după jurizare. Lucrările care depăşesc dimensiunile menţionate mai sus sau înscrierile via e-mail nu vor fi luate în considerare.

Înscrierile pentru Premiul Henkel pentru Tineri Artişti din CEE, in cadrul Programului Artists-in-Residence al KulturKontakt Austria se pot face până cel târziu pe 10 iulie 2009 (data poştei) la următoarea adresă:

KulturKontakt Austria
Department of Cultural Promotion and Sponsoring
Universitätsstrasse 5
A-1010 Vienna, Austria

Pentru mai multe informaţii legate de Premiul Henkel pentru Tineri Artişti, puteţi contacta KulturKontakt Austria, la adresa de e-mail: application@kulturkontakt.or.at sau la numărul de telefon: +43-1-5238765 Ext. 43.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Concursuri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com