A fost acordat Premiul Henkel pentru Artă 2009
Henkel Central Eastern Europe (CEE) acordă pentru cel de-al optulea an consecutiv mult-râvnitul premiu Henkel Art.Award, în valoare de 7000 Euro. Marele câştigător al acestei ediţii este artistul bosniac Mladen Miljanovic. Premiul pentru Tineri Artişti Austrieci a ajuns la Wolfgang Lehrner, în timp ce macedoneanul Dalibor Trencevski este câştigătorul Premiului pentru Tineri Artiști din Europa Centrală si de Sud-Est, amândoi fiind recompensaţi cu 2.000 Euro. Ceremonia de decernare a Premiului Henkel pentru Artă s-a desfăşurat la Muzeului de Artă Modernă Stiftung Ludwig Vienna (MUMOK), pe locul fostelor grajduri imperiale (Hofstallungen).
„Prin acest concurs şi prin premiul pe care îl acordă, Henkel doreşte să aducă o contribuţie la integrarea europeană şi la o mai bună înţelegere a diferitelor culturi din regiunea Europa Centrală şi de Est. Credem că este o regiune cu un mare potenţial cultural” a declarat Günter Thumser, Preşedinte Henkel CEE.
Ediţia din 2009 a stabilit un nou record în istoria Premiului Henkel pentru Artă, 840 de opere de artă fiind înscrise în concurs şi supuse evaluării. Un juriu internaţional de experţi, compus din Edelbert Köb, Directorul MUMOK, Vienna, Jerica Ziherl, Director al Muzeului de Artă Modernă din Rijeka, Brigitte Huck, critic de artă şi curator de din Austria, Zoran Petrovski, şeful Departamentului de Film, Fotografie şi Producţii Video din cadrul Muzeului de Artă Contemporană “MOCA” din Skopje, şi Barnabas Bencsik, Directorul Muzeului Ludwig din Budapesta, a ales câştigătorul acestei ediţii, artistul bosniac Mladen Miljanovic, dintre cei cinci finalişti nominalizaţi.
“În urma evaluării lucrărilor celor 5 finalişti, am decis să-i acordăm marele premiu lui Mladen Miljanovic, ale cărui lucrări abordează atât teme politice cît si propriile sale experienţe. Miljanovic aparţine unei generaţii de oameni care au trecut prin experienţa Războiului din Balcani în perioada copilăriei şi adolescenţei, o generaţie forţată sa se re-orienteze într-o tară săracă, izolată, împărţită etnic şi teritorial” a explicat Edelbert Köb, Directorul MUMOK, Viena, motivul pentru care juriul l-a ales pe Mladen.
Mladen Miljanovic a studiat în cadrul Universităţii de Artă din Belgrad, dar şi la Academia de Artă din Banja Luka. Printre lucrările semnate de el se numără “Holiday of discomfort”, ”Sit-no from I serve art“ şi ”Occupational therapy“, expuse la Berlin, Sarajevo and Banja Luka. În operele sale, el pune în discuţie simbolurile şi motivele războiului, examinează şi reflectă asupra istoriei, semnificaţiei şi ocupării contextuale/simbolice a încăperilor, spaţiilor şi oraşelor, cu ajutorul unei game variate de medii.
În cadrul ediţiei din 2009 a concursului, a fost acordat pentru a patra oară şi Premiul pentru Tineri Artişti austrieci, câştigat de Wolfgang Lehrner, pentru instalaţia sa numită “DAS-GLEICHANDERE” (Acelaşi Altul). În timpul studiilor sale la Viena şi Nicaragua, Wolfgang Lehrner a abordat diverse domenii artistice, precum desen grafic, arhitectură şi artă contemporană. Domeniile sale preferate sunt fotografia şi producţiile video, în timp ce călătoriile sale imprimă un important dinamism creaţiilor sale. Lehner caută – şi găseşte – prăpastiile şi spaţiile cosmopolitane, încercând să le unească pentru a forma o nouă lume invariabilă a ideilor, limbajului şi imaginilor.
Artistul macedonean Dalibor Trencevski a câştigat Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, acordat în cadrul Programului Artists-in-Residence, oferit de KulturKontakt Austria. Tânărul macedonean din Kumanovo şi-a câştigat deja reputaţia în ţara sa natală ca pictor, şi, de asemenea, a iscat multe controverse şi dezbateri pe marginea lucrărilor şi performanţelor sale. Totodată, acesta lucrează ca designer de scenă. Premiul câştigat şi bursa de finanţare a studiilor pe o perioadă de trei luni în Viena, îi permit să îşi expună lucrările în Austria şi să cunoască persoane importante de pe scena artistică locală.
Selectiile nationale ale Premiul Henkel CEE pentru Artă sunt vrajeli, aberatii!
Sunt selectati doar cunscutii, elevii celor care fac selectiile, rudele si alte neamuri.Nu se tine cont de talent,de complexitatea sau simplitatea lucrarilor de tehnica sau frumusetea lor.
Am trimis si eu, trei lucrari, dar spre surprinderea mea, ambalajul in care erau puse nici nu a fost deschis.
Asta este ROMANIA!
Comentariu de un artist neselectat dar select | 26.08.2010
Dacă aveţi dovezi în acest sens, ar trebui să faceţi o reclamaţie la Henkel.
Comentariu de Lucian Velea | 28.08.2010