Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.03.2012

Moon Shuffle

Vineri, 16 martie 2012, de la ora 17:00, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (Str. Tribunei, nr. 6) are loc vernisajul expoziţiei “Moon Shuffle”, semnată de Adi Matei. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 16 martie – 15 aprilie 2012.

Folosind metode de lucru şi de gândire care nu sunt neapărat specifice generaţiei sale, Adi Matei a pregătit în ultimul an, în colaborare cu Galeria de Artă Contemporană, primul său proiect personal tematic.

Pornind de la cercetarea unor acţiuni şi momente iconice din desenele animate şi din filmele de la începutul cinematografiei, prin legături logice şi observaţii directe, Adi Matei a ajuns să se focuseze pe studiul iluziilor şi al urmelor vizuale pe care le lasă imaginea în mişcare, şi pe posibilitatea de a captura un element anume şi a-l traduce în realitate, plecând de la mărimea şi forma gândite iniţial. Din această formulă tehnică rezultă decorul, o structură fragilă şi fluidă, care poate brutaliza conceptul artistic, dar care nu lasă observatorul indiferent.

Naveta spaţială construită la scară după naveta folosită de regizorul Georges Melies în filmul “Călătoria pe Lună” (”Le voyage dans la Lune”, Franţa, 1902) suprapune mai multe niveluri de decomplexare a realului, şi recondiţionează producţia de mister.

Grebla, un obiect pentru sabotarea spaţiului realizat pornind de la imaginea barelor de lemn ale artistului Andrei Cadere, volumetria costumului lui Beuys construit din polistiren sau cubul mobil constituit din 10.000 de pixuri lipite între ele sunt lucrări anecdotice, vorbesc despre un timp absent, care se odihneşte, dar şi despre extensia şi măsura tuturor lucrurilor. Aceste forme sunt derivate din însuşi procesul artistic, care la final devine invizibil, fără a fi experimental sau personal. Exteriorizarea extremă a stărilor şi dominanta artistului care generează un tip de imposibilitate sunt prezentate în “Jar Jaws” (2010), un video alb-negru fără sunet; artistul a captat strigătul mai multor oameni în borcane, pe care apoi le-a dispus ca obiecte lângă proiecţia video.

Adi Matei s-a născut în 1980 la Galaţi. Trăieşte şi lucrează la Cluj. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate la Bildmuseet, Umea, Suedia (2008), în cadrul Festivalului Temp d’images, Cluj-Napoca (2010), la Galeria Jan Dhaese, Gent, Belgia (2010), la Laznia Contemporary Art Centre Gdansk, Polonia (2012), şi la Bienala de la Moscova - Strategic Project (2012). În 2010, artistul a obţinut Premiul Henkel România la categoria video. A participat la o serie de rezidente artistice: Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle Residency, Varşovia, Polonia (2011); Rezidenţa Institutului Cultural Român din Paris (2011); Cite des Arts Paris, Franţa (2012); KulturKontakt Artists in Residence Program, Austria (2012).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Video, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com