Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.09.2012

Poşta Română – 150 de ani de tradiţie şi modernitate

Romfilatelia marchează anul acesta împlinirea a 150 de ani de la înființarea Direcției Generale de Poștă unificată din România prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „Poșta Română – 150 de ani de tradiție și modernitate”, alcătuită din 2 timbre - cu valorea nominală de 1,00 lei și 8,10 lei, un întreg poștal, o coliță nedantelată, plicul „prima zi” și un carton filatelic. Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare, echipat cu blocul special de două timbre al emisiunii cu manșetă ilustrată și folio în trei culori și plicul „prima zi”, având atașate viniete laterale dreapta. Emisiunea aniversară va fi prezentată în cadrul celui de-al 25-lea Congres al Uniunii Poștale Universale, desfășurat în perioada 24 septembrie – 15 octombrie 2012, la Doha, Qatar. Începând cu ziua de luni, 24 septembrie 2012, emisiunea de mărci poștale „Poșta Română – 150 de ani de tradiție și modernitate” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

coliţă nedantelată

Istoria administrației poștale românești a cunoscut un întreg proces de dezvoltare de-a lungul timpului, primul organism care a legiferat unificarea administrațiilor poștale din cele două principate fiind fondat în 1862, la București, sub denumirea „Direcția Generală Unificată a Poștei”.

timbru 1 leu

Zece ani mai târziu, în 1874, la Berna, România devine membru fondator al Uniunii Poștale Generale (din 1878 aceasta se va numi Uniunea Poștală Universală), ce va reprezenta principala structură pentru cooperarea între serviciile poștale și asigurarea precisă a unei rețele universale a serviciilor și produselor poștale actuale.

Mai târziu, în 2004, România este țara gazdă a celui de-al 23-lea Congres UPU, iar în 2008 se organizează la București expoziția filatelică mondială EFIRO 2008, marcând împlinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre „Cap de Bour – 1858”.

timbru 8,10 lei

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com