Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.03.2012

O expoziţie despre forţa secretă a literelor la Viena

Premieră românească în Pasajul Tipografic din Viena: Ovidiu Hrin expune timp de 3 luni în principala “galerie” vieneză a designului grafic contemporan - Typopassage / MuseumsQuartier Wien / Museumsplatz 1, între curţile 1 şi 2. Inedita expoziţie poate fi văzută în perioada 31 martie – 28 iunie 2012. Vernisajul are loc pe 30 martie 2012, ora 18:00, în prezenţa artistului.

Typopassage

O inteligenţă vizuală sclipitoare, ironie, o abordare sigură de sine şi totuşi ludică a unor clişee vizuale, iată ce defineşte lucrările designerului grafic Ovidiu Hrin. Afişe fascinante, pagini web cu un design inspirat, lucrări ce contrazic reflexele vizuale tradiţionale şi refuză consecvent şi cu inteligenţă alimentarea unor aşteptări mediocre şi rezultatele derivate din acestea. Iată cum îşi argumentează alegerea Erwin Bauer (curatorul principal al Typopassage Wien, curator al Vienna Design Week şi „Omul anului 2009“ în zona industriilor creative din Austria).

Ovidiu Hrin cochetează în lucrările sale cu imperfecţiunea, iar procesul de creaţie devine în cazul său parte integrantă a produsului finit. Onestitatea faţă de sine, interesul nedisimulat pentru dorinţele clientului şi asumarea conştientă a rolului comunicativ ce îi revine designerului sunt principiile care îi ghidează munca. Hrin a fondat în 2001 biroul de design grafic „Synopsis“, specializat în coperţi de CD, postere, logo-uri, dar şi sisteme de comunicare grafică complexe care se evidenţiază prin umor vizual, ironie şi o abordare ludică a clişeelor vizuale. În 2011, acesta a fondat Typopassage Timişoara (prima extensie internaţională a pasajului tematic vienez), un micro-muzeu plasat în spaţiul public dedicat designului grafic, artei de a modela litere, de a sculpta în alfabet. Scopul său este de a aduce în atenţia generală designul grafic şi arta tipografică.

Typopassage, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena, îl găzduieşte pe Ovidiu Hrin timp de 3 luni, iar expoziţia pe care i-o dedică se înscrie în filozofia de succes a platformei de expunere vieneză. Expoziţiile evidenţiază paşii parcurşi de fiecare lucrare, de la faza de concepţie până la realizare, pornind de la 4 dintre acestea propuse de artistul invitat şi etalează mostre de design grafic neconvenţional în spaţiul public, în incinta pasajului ce leagă două dintre curţile interioare ale arealului cultural Museumsquartier din Viena. Lucrările sunt expuse 24 de ore pe zi în vitrine, iar catalogul expoziţiei este disponibil zi şi noapte la faţa locului contra sumei de 2 euro.

Typopassage

Inaugurat în februarie 2010, de către studioul vienez bauer concept & design şi quartier21 (departamentul de artă digitală al Museumsquartier Viena), în colaborare cu Societatea Tipografică din Austria şi cu sprijinul Universităţii de Arte Aplicate din Viena (Universität für Angewandte Kunst Wien), Typopassage Viena se află în curtea Museumsquartier Wien - unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume, cu o suprafaţă de 60.000 mp şi aproape 4 milioane de vizitatori pe an.

Typopassage este un loc de instruire a ochiului, o şcoală a vederii, un micro-muzeu plasat în spaţiul public dedicat designului grafic, artei de a sculpta in alfabet, iar lucrările expuse aici sunt adevărate conferinţe publice despre forţa secretă a literelor şi formelor. TP îşi asumă rolul de interfaţă între comunitatea de design şi publicul cu apetenţe tot mai mari pentru acest domeniu, urmărind familiarizarea vizitatorilor cu cele mai noi limbaje formale şi vizuale. Invitaţia adresată oferă designer-ului român una dintre cele mai proeminente platforme publice de expunere profesională din Austria.

Ovidiu Hrin, născut în 1977, a studiat design grafic şi arhitectură şi susţine conferinţe şi workshop-uri în ţară şi în străinătate. Este membru al Type Directors Club, AIGA şi Graphis.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com