Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.03.2012

Daniel Knorr. Explosion

KUNSTHALLE Viena prezintă în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena o sculptură concepută şi realizată de artistul Daniel Knorr special pentru una din cele mai mari pieţe publice din Viena: Karlsplatz. Lucrarea lui Daniel Knorr va fi expusă timp de un an, din martie 2012 până la sfârşitul lui februarie 2013. Inaugurarea oficială are loc joi, 29 martie, la ora 18:00. Lucrarea va fi prezentată de Silvia Eiblmayr (critic de artă) şi Cathérine Hug (curator).

Explosion

Lucrarea monumentală tematizează momentul materializării exploziei unei bombe, fracţiunea de secundă, care imortalizează şi face tangibilă dilatarea volumetrică provocată de o undă de şoc. Din fericire, în mod normal avem de a face cu explozii doar în buletinele de ştiri. Însă o dată cu reportajele în direct despre Războiul din Vietnam din anii ’60 sau, mai recent, prin aşa-numitul „embedded journalism“ sau prin succesul constant al jocurilor gen „ego-shooter“, aceste imagini ale distrugerii sunt deja banalizate de cotidianul media.

Materializarea surprinsă în Explosion semnifică nemişcare, încremenire şi captarea unui proces entropic ireversibil, deja iniţiat, dar care încă nu a ajuns să ne afecteze. Deşi un număr important de sculpturi şi monumente din spaţiul public vienez sunt legate de memoria războaielor trecute, de momente de glorie sau catastrofe militare, aproape niciuna dintre ele nu se apropie critic de tema “esteticii” războiului, aşa cum o face Knorr. Sculptura invită privitorii la autoreflecţie privind propriul rol prezent sau viitor – de martor, spectator, consumator, protagonist, critic sau victimă – în vremuri conflictuale.

Curator: Cathérine Hug

Daniel Knorr s-a născut în 1968, la Bucureşti şi trăieşte în Berlin. Artistul participă în 2012 la alte două expoziţii în Viena, în Technisches Museum şi mumok (Muzeul de Artă Modernă).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Sculptura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com