Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.10.2012

Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene

Joi, 1 noiembrie 2012, de la ora 20:00, la iniţiativa Institutului Cultural Român din Viena, Teatrul Naţional Bucureşti organizează în noua sa Galerie de Artă vernisajul expoziţiei realizată de dr. Peter Schubert “Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene”. Proiectul expoziţional este patronat de guvernul landului Austria Inferioară şi este destinat itinerării în toate ţările dunărene. La vernisajul de la Bucureşti participă şi dr. Ilona Slawinski, director al Centrului pentru Europa de Est şi Sud-Est din cadrul Academiei Landului Austria Inferioară, Elisabeth Marinkovic, directoarea Forumului Cultural Austriac Bucureşti, dr. Ruxanda Beldiman, istoric de artă, şi Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional. Expoziţia rămâne deschisă până pe 30 noiembrie 2012.

Proiectul “Jugendstil în arhitectura ţărilor dunărene” a debutat în 2005 printr-un parteneriat între ICR Viena, Abaţia Klosterneuburg şi Ambasada României la Viena. Expoziţii la sediul ICR şi la Palatul Belvedere, precum şi calendare cu imagini din arhitectura Jugendstil în România au fost oferite VIP-urilor prezente la recepţia de Ziua Naţională a României în 2006. Ulterior, proiectul a fost extins prin parteneriat cu ICR Budapesta, iar expoziţia, de data aceasta sub titlul “Jugendstil în România, Ungaria şi Austria” a fost itinerată la Budapesta şi Szeged.

În urmă cu doi ani, ea fost preluată şi expusă de celebrul Muzeu Leopold din Viena, iar în 2012 de către guvernul landului Austria Inferioară.

Dr. Peter Schubert este istoric şi fotograf de artă, purtător de cuvânt şi director al editurii Abaţiei Klosterneuburg, precum şi co-autor (alături de dr. Gabriel Kohn, dir.adj. al ICR Viena) al primului ghid turistic dedicat personalităţilor româneşti a căror biografie se leagă de capitala Austriei.

Abaţia Klosterneuburg, ICR Viena şi Ambasada României la Viena au semnat în 2006 un Acord de Cooperare Culturală pe termen nelimitat, în baza căruia au fost organizate începând cu 2006 peste 60 de evenimente culturale comune. Cu prilejul jubileului de 5 ani (martie 2012), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în prezenţa ambasadoarei României la Viena, a Eminenţei Sale abatele Bernhard Backovsky, a unor reprezentanţi ai landului Austria Inferioară, precum şi a numeroase personalităţi printre care şi legendarul fost director al Operei de Stat, Ioan Holender, directorul ICR Viena a fost distins cu cel mai înalt ordin al Abaţiei Klosterneuburg - “Leopoldipfennig in Gold” - pentru merite deosebite în schimbul cultural bilateral.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Arhitectura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com