Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.03.2013

A şasea parte a Pamântului

Institutul Cultural Român de la Berlin susţine prezenţa invitaţilor români la dezbaterea organizată de Centrul pentru Artă şi tehnologie mediatică Karlsruhe ce are loc în cadrul expozitiei “A şasea parte a Pamântului: Despre relaţia dintre imagine şi lume”.

În data de 27 martie 2013, artişti şi curatori invitaţi vor prezenta scena artistică din România. Participanţii, cu o pregătire prefesională variată, atât din România, cât şi din afara ei, vor încerca să ofere o imagine completă asupra unui fenomen artistic complex. Participă Mark Nash (curator al expoziţiei, RCA Londra), Eszter Steierhoffer (RCA Londra), Livia Pancu (curator, tranzit.ro, Iaşi), Daria Ghiu (curator, Bucureşti), Dan Acostioaei (artist, Iaşi).

Expoziţia “A şasea parte a Pământului: Despre relaţia dintre imagine şi lume” prezintă arta din ultimii 15 de ani din ţările sud-est europene din fostul bloc comunist. Interesul principal al acestei expoziţii este reprezentat de nenumăraţi artişti contemporani. Expoziţia prezintă voci artistice din timpul dezintegrării blocului comunist şi reuneşte pe lângă artişti ale căror expoziţii au fost prezentate în toată lumea şi pe aceia care până în prezent încă nu sunt atât de cunoscuţi. Titlul “A sasea parte a Pamântului” se refera la acea suprafaţă pe care Uniunea Sovietică a ocupat-o procentual faţă de întreaga suprafaţă continentală. De la dezintegrarea sa din anul 1991, această zona s-a deschis intereselor politice şi economice noi. În cursul acestui proces a înflorit mai ales latura culturală şi artistică a acestei regiuni.

Daria Ghiu este jurnalist cultural şi critic de artă, a absolvit masteratul de Istoria şi Teoria Artei la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În prezent, este doctorandă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi SIK-ISEA (Institutul de cercetare a artei) din Zürich, cu o teză despre Pavilionul României la Bienala de artă de la Veneţia. În 2010 a editat “20/22. Douăzeci de ani de texte de Dan Perjovschi” (Editura Cartea Româneasca).

Livia Pancu este artistă şi curatoare, din 2005 este membră a Asociaţiei Vector, a cărei directoare este din iunie 2011. A încheiat studii de master în „Curating Contemporary Art” la Royal College of Art din Londra. În prezent coordonează participarea Asociaţiei Vector la iniţiaţiva de a crea o „Reţea Europeană pentru Producătorii de Artă Publică”, împreună cu partenerii săi instituţionali: BalticArtCenter (Visby), Consonni (Bilbao), Mossutställningar (Stockholm), Situations (Bristol) şi SKOR (Amsterdam).

Dan Acostioaei este artist vizual şi cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Este membru fondator al Asociaţiei Vector. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale tranziţiei societăţii româneşti şi asupra graniţelor ideologice dintre sfera economică şi condiţiile producţiei artistice în Estul Europei.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com