Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.11.2011

Expoziţia ca (micro)oraş

În perioada 22 noiembrie - 2 decembrie 2011, în foaierul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi poate fi vizitată “Expoziţia ca (micro)oraş”. Deschiderea are loc pe 22 noiembrie 2011, de la ora 18:00. Artiştii participanţi sunt Dan Acostioaei, Luminiţa Apostu + Ionuţ Toma, Matei Bejenaru, Lavinia German, Andrei Nacu, Dumitru Oboroc, SATELLITE, Bogdan Teodorescu. Curator este Cătălin Gheorghe.

“Expoziţia ca (micro)oraş” este un proiect de arheologie a arhitecturii şi de diagramare a intervenţionismului urban, de critică a stilurilor expoziţionale locale şi de schimbare vizuală, realizat cu sprijinul Fondului Elysée pentru proiecte culturale franco-germane în terţe ţări. Organizatori sunt Centrul Cultural Francez Iaşi şi Centrul Cultural German Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Asociaţia Vector Iaşi, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Iaşi, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi, Departamentul de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării (Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi.

Acest proiect a pornit de la premisa contextulă a unei regândiri reflexive, investigative şi practice a influenţelor reciproce dintre elemente ale arhitecturii urbane din oraşul Iaşi şi componente informale ale designului expoziţional, cu consecinţele lor directe asupra formele vieţii locuitorilor oraşului. Expresiile de caz ale designului şi arhitecturii vieţii urbane locale sunt reconsiderate într-un design arhitectural expoziţional care ilustrează forme nevralgice de criticalitate şi creativitate.

Desfăşurat pe parcursul unui an, proiectul “Expoziţia ca micro-oraş” a vizat dezvoltarea relaţională şi educaţională a atitudinilor critice şi aptitudinilor creative ale studenţilor de la facultăţile de Arte, Design şi Arhitectură prin intermediul facilitării unui schimb profesional de dezbateri performative şi a unei producţii de lucrări de artă instalativă în cadrul a două module de lucru care au implicat participarea colaborativă a 2 invitaţi din spaţiul franco-german (Tilman Wendland şi Guillaume Desanges), studenţi din Iaşi şi artişti locali (care îşi expun lucrările în expoziţia finală).

Schimbarea vizuală, a modalităţii de a gândi interdisciplinar şi colaborativ stilul expoziţiilor de arte, a devenit o temă de lucru relevantă nu doar pentru artiştii vizuali, ci şi pentru designerii şi arhitecţii din aceeaşi generaţie. Acest proiect a propus crearea oportunităţii lucrului-în-comun al studenţilor din ariile artelor vizuale, designului şi arhitecturii într-un cadru informal şi pragmatic. În proiect au fost integrate şi studii de analiză critică a abordării designului şi arhitecturii în spaţiul urban local, precum şi cercetări de teren realizate de studenţii de la facultăţile de Sociologie şi Jurnalism.

Marţi, 29 noiembrie, de la ora 18:00, în Sala mică a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi vor avea loc o serie de prezentări şi o dezbatere publică pe teme generate de cultura vizuală urbană, de la teatru la architectură.

În deschiderea expoziţiei se va lansa şi o nouă ediţie a publicaţiei bilingve “Vector - cercetare critică în context: Expoziţia ca (micro)oraş”, editor: Cătălin Gheorghe, Asociaţia Vector, Iaşi, 2011. Publicaţia este realizată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Centrului Cultural German Iaşi.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com