Galeria de Arta

arta pentru tine

  11.05.2009

Control Collection

Marţi, 12 mai 2009, de la ora 17:30, la Centrul Cultural Francez Iaşi, la subsol, are loc vernisajul expoziţiei “Control Collection”, proiect de Delia Bulgaru, Adrian Poroh, Anca Ştefanică şi Alex Tarnauceanu, desfăşurat în cadrul programului “Carte blanche aux jeunes createurs”, susţinut financiar şi logistic de Centrul Cultural Francez Iaşi în parteneriat cu “studioul de practici şi dezbateri artistice” al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Curatori sunt Cătălin Gheorghe şi Cristian Nae. Expoziţia este deschisă până pe 29 mai 2009.

Control Collection

Instalaţia concepută site-specific pentru Centrul Cultural Francez prezintă o atitudine critică şi ironică faţă de recentele discuţii cu privire la introducerea unor noi “măsuri de siguranţă” a cetăţenilor, măsuri care ar impune modificarea actelor de identitate în urma colectării cât mai multor date personale, de la diversificarea imaginilor faciale şi obligativitatea impresiunilor digitale până la solicitarea scanării retinale şi posibilitatea introducerii cipului electronic subcutanat.

Configurând vizual o gândire şi o alegorie distopică a unei iminente “societăţi a controlului”, realizatorii proiectului chestionează şi poziţia de putere a mass mediei care, prin susţinerea ideologiei globalizării şi sub pretextul asigurării protecţiei şi siguranţei cetăţeanului, promovează utilitatea publică a diferitor sisteme şi elemente de securitate care ar putea priva individul pe viitor de drepturile sale umane fundamentale.

Termenul de “colecţie” este folosit aici în sens peiorativ, referindu-se atât la semnalarea unui comportament achizitiv şi de luare în proprietate a libertăţilor individuale de către formele de guvernamentalitate, cât şi la critica instituţională, specifică practicii artistice, îndreptată împotriva folosirii prin colectare a artei de către marile corporaţii pentru a-şi legitima şi întări prestigiul şi puterea de a se impune prin controlul pieţei.

Sub aspectul executării instalaţiei într-un spaţiu sugestiv, folosind ca metaforă a opresiunii prin persuasiune şi încuviinţare atmosfera paradoxală a claustrării într-un spectacol vizual atractiv, acest proiect atrage atenţia asupra manipulării subtile şi a consecinţelor “securizării” avansate a societăţii din viitorul apropiat.

Delia Bulgaru este masterandă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia, pictură murală, stencil-graffiti şi este interesată de investigarea circulaţiei fluxului de informaţie mediatic. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor “Scratch disk is full” (2007), “Table Talk” (2008) şi “Tester” (2009), instalate la Galeria apARTe (Iaşi), şi a participat la programul de mediere creativă şi la workshopul video “Poveste de familie”, organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Adrian Poroh este student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia şi pictură murală, şi este interesat de reclamarea unor evenimente socio-politice relevante pe plan local. A expus în cadrul proiectului “Tester” (2009) la Galeria apARTe (Iaşi) şi a participat la programul de mediere creativă din cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Anca Ştefanică este masterandă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia şi pictură murală, şi este interesată de descrierea artistică a diferitor fenomene din viaţa socială şi politică. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor “Scratch disk is full” (2007), “Table Talk” (2008) şi “Tester” (2009), instalate la Galeria apARTe (Iaşi), şi a participat la programul de mediere creativă şi la workshopul video “Poveste de familie”, organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Alex Tarnauceanu este student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi. Realizează lucrări de instalaţii multimedia şi pictură murală, şi este interesat de cercetarea artistică prin metode sociologice a diferitor aspecte sociale dezbătute în mass media. A expus în cadrul proiectului “Tester” (2009) la Galeria apARTe (Iaşi) şi a participat la programul de mediere creativă din cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iaşi, 2008).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com